Hac ve Umre döneminde büyük kalabalıkların akın ettiği Peygamber Efendimiz’in (s.a.s) şehri Medine, bu sezonlar dışında bir-iki aylık dönem içinde daha sakin oluyor. Önümüzdeki ay Umre sezonun başlayacak olmasıyla birlikte Umrecilerin Medine’ye akın etmesi bekleniyor. Medine’de Umrecilerin olmaması da Medinelilere Mescid-i Nebevi’de doyasıya ibadet etme fırsatı veriyor.

Medine halkı Umre ve Hac döneminde dünyanın dört bir tarafından gelen Müslümanlara fırsat vermek ve onları rahatsız etmemek için Mescid-i Nebevi’ye fazla gelmiyor. Medineli iş adamı Usame Bin Ömer Muhammed Taha, bu durumu “Medine halkı; Kur’an-ı Kerim ezberlediği, dini ilimleri tahsil ettiği, öğrencilerin sınavlara hazırlandığı ve beş vakit namazı kılmaya alışık olduğu Mescid-i Nebevi’yi dünyanın dört bir yanından gelen Müslüman kardeşlerimize terk ediyor.” diye anlatıyor.

Medinelilerin bu dönemde misafirleri rahatsız etmemek için bir vakit namaz kılma ve Peygamber Efendimizi (s.a.s) bir defa ziyaret etmeyle yetindiklerine dikkat çeken Taha, “Biz Ensar olarak bunu yapmak zorundayız. Efendimizi ziyarete gelenlere fırsat vermemiz gerekir.” diye konuşuyor.

Umre ve Hac dönemi dışında Mescid-i Nebevi’ye akın eden Medine halkına burada ders halkaları oluşturularak fıkıh, tefsir, ilmihal gibi dersler veriliyor. İzine tabi olan bu derslerin hocalarının her birinin Mescid-i Nebevi’nin içinde bir kürsüsü bulunuyor.

Mescid-i Nebevi’de bu dönemde ayrıca mukabeleler yapılıyor, bilmeyenlere Kur’an öğretiliyor ve ezber yapılıyor. Bu dönemi fırsat bilen öğrenciler sınavlarına burada çalışıyor.

Cihan Haber Ajansı'nın yetkililerden izin alarak Mescid-i Nebevi’de bulunan kameralardan aldığı görüntülerde Mescid-i Nebevi’de kılınan bir akşam namazı yer alırken, Peygamber Efendimizin (s.a.s) Kabr-i Şerifi ve Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer’in kabirlerinin bulunduğu gözüküyor. Namazın ardından cemaat Peygamber Efendimiz (s.a.s) ile Hz. Ebu Bekir ve Hz. Ömer’i selamlıyor.

Ayrıca namaz sonra Mescid’in içinden ders halkaları, Kur’an okuyan çocuklar ve büyüklerin yanı sıra mukabele yapanlar bulunuyor.

haber7.com