İl Genel Meclisi Kültür ve Turizm Komisyonu ile Köye Yönelik Hizmet Götürme Komisyonu ortak çalışma ile Aydın ili sınırları içindeki antik ören yerleri ve kültür mirasına sahip çıkacak.
Aydın İl Genel Meclisi, il genelimdeki bakımsız tarih ve kültür varlıklarını turizme kazandıracak. Çalışmalar kapsamında ilk olarak Söke"ye bağlı Avşar Köyü"nde bulunan MYUS Antik Kenti bakımsızlıktan kurtulacak, yola kavuşacak.
Aydın İl Genel Meclisi CHP Grup Başkan Vekili ve Köye Yönelik Hizmetleri Götürme Komisyonu Başkanı Kazım Er tarafından; Aydın İl Genel Meclisi"ne il sınırları içerisinde bulunan tarihi yerlerin turizme kazandırılması ve köylerde turizm kalkınmasının sağlanması konusundaki önerge için komisyon çalışmaları başladı. Aydın İl Genel Meclisi Köye Yönelik Hizmetleri Götürme Komisyonu ile Kültür ve Turizm Komisyonu çalışmalarına Söke"ye bağlı Avşar Köyü"nde bulunan MYUS Antik Kenti"nden başladı. Köye Yönelik Hizmetleri Götürme Komisyonu Başkanı Kazım Er ile Kültür ve Turizm Komisyonu Başkanı Mehmet Cahit Kaya başta olmak üzere iki komisyonun üyeleri olan İl Genel Meclis Üyeleri MYUS Antik kentini gezerek, Milet Müze Müdürü Arkeolog Hasibe Arat"tan bilgiler aldı. MYUS gezisinde Avşar Köy Muhtarı Kerim Uyanık"da bulundu.
6. Yüzyılda kurulan Helenistik dönemde Milet Antik Kenti"nin bir mahallesi olan MYUS"un Bizans döneminde kale inşa edilerek kısa bir dönem kullanıldığını belirten Milet Müze Müdürü Arkeolog Hasibe Arat; MYUS Antik Kenti"nde son olarak 1963 yılında arkeolojik kazı çalışmaları yapıldığını söyledi. MYUS"a ait bazı kalıntıların Milet Müzesinde bulunduğunu belirten Hasibe Arat, birinci dereceden arkeolojik sit alanı olan MYUS"ta genel bir temizlik çalışması ile antik kentin üzerine kaplanan bitki örtüsünün kaldırılarak bazı yapısal kalıntıların ortaya çıkarılabileceğini söyledi.
Aydın ilindeki Tarihi ve kültürel alanları ortaya çıkarmak ve bu güzellikleri insanlara sunmak gibi bir düşünceleri olduğunu belirten Aydın İl Genel Meclisi CHP Grup Başkan Vekili ve Köye Yönelik Hizmetleri Götürme Komisyonu Başkanı Kazım Er; “Yaptığımız inceleme ile MYUS"un yolunun olmadığı ve ulaşımın mümkün olmadığı ortaya çıktı. 1.5 Km"lik yol yapımı ile MYUS"a ulaşılabilecek. MYUS Antik kenti korumasız kalmış ve bakımsız durumda. Tarihi ören yerlerimiz başta bakımsız kalan MYUS"un bakımının yapılarak turizme kazandırabileceğimiz bir yer haline getirilmesi gerekli. MYUS ile ilgili meclise önerge vermiştik, şimdide bu doğrultuda komisyon çalışmalarımızı yapıyoruz. Sonuçları rapor haline getirip, meclise sunacağız. MYUS ve ören yerlerimiz için 2010 yılı bütçesinde yer almasını istiyoruz” dedi.
Yıllardır köylerine gelen yerli ve yabancı turistlerin MYUS antik kentine ulaşmakta zorluk çektiklerini belirten Söke"ye bağlı Avşar Köyü Muhtarı Kerim Uyanık; “Antik kentin yolu patika ve traktör yürümekte zorlanıyor. Asfalt yol yapıldığı takdirde MYUS"un bölge turizmine ve köyümüze büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. MYUS için çaba gösteren İl Genel Meclis Üyelerimize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
“Aydın ilimizde tarihi dokuyu gün yüzüne çıkarmayı hedefliyoruz” diyen Aydın İl Genel Meclisi Kültür ve Turizm Komisyonu Başkanı Mehmet Cahit Kaya; “Yapılan bu tür çalışmaları Aydın bölge turizm potansiyelinin gelişmesi için çok önemli görüyoruz. Meclis önerge olarak gelen konuyu Kültür ve Turizm Komisyonu olarak destekliyoruz. Gerekli çalışmaları tamamlayıp, MYUS"u yerli ve yabancı turizme sunmak istiyoruz” diye konuştu