Alman Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, meclis binasına yönelik terör tehdidinin çalışmalarını etkilemediğini söyledi.

Lammert, Yabancı Gazeteciler Cemiyeti (VAP) tarafından düzenlenen sohbet toplantısında yaptığı açıklamada, tehdidi ciddiye aldıklarını, ancak artırılan denetimler dışında durumun büyük ölçüde basın tarafından abartıldığını belirterek, "Çalışmalarımız, terör tehdidinden hiçbir şekilde etkilenmedi" dedi.

Bu durumdan endişeli olup olmadığı sorusu üzerine de Lammert, hiçbir endişe duymadığını, güvenlik kontrollerinin yeterli olduğunu ifade ederek, hiçbir yerde yüzde yüz güvence olamayacağına işaret etti.
Almanya'da İslam düşmanlığının ve popülist söylemlerin yayıldığı yönünde Müslümanların büyük bir endişesi olduğu konusunda bir yorum yapılması üzerine Lammert, "Almanya'da genel olarak bir İslam düşmanlığı yok. Ancak her toplumda İslam düşmanı birileri olabilir. Popülist söylemlerde bulunanlar da var" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Köln'de 2 yıl önce yaptığı konuşmaya atıfta bulunan Lammert, "Başbakan Erdoğan'ın Köln'de yaptığı konuşmasında bunu yapmamış olmasını dilerdim" ifadesini kullandı.

Ülkede göçmenlerin Alman toplumuna uyum sağlaması konusunda ortaya çıkan sorunların bir kısmının, bazı vatandaşların çok kültürlülüğü sadece bir fırsat olarak görmesinden ve sorunları görmemezlikten gelmeye çalışmasından kaynaklandığını savunan Lammert, buna rağmen Almanya'nın dünyada en fazla tercih edilen göç ülkeleri arasında bulunduğunu söyledi.

Uyumun sağlanması için hem göçmenlerin hem de Alman toplumunun buna hazır olması gerektiğini, sorunların bazı durumlarda iki taraftan birinin bunu istememesinden kaynaklandığını ifade eden Lammert, "Konu bu kadar basit" dedi.

Lammert, Berlin'deki Şehitlik Cami'nin bu yıl içinde 4. kez kundaklanmaya çalışıldığının hatırlatılması ve Müslümanların endişelerinin yeteri kadar dikkate alınıp alınmadığının sorulması üzerine, Almanya'da tüm dinlere ait ibadet yerlerinin aynı şekilde korunduğunu belirterek, "Bu toplumun insanların endişelerini ciddiye almaması diye bir şey söz konusu olamaz" diye konuştu.

A.A.