Muğla"nın Milas ilçesi Sarıkaya köyü Turgut Tepe mevkiinde Sabaş Elektrik firması tarafından faaliyete geçirilecek Rüzgar Enerjisi Santrali, Muğla ve Aydın İl Genel Meclislerini karşı karşıya getirdi.
Santralin iki ilin tam sınırındaki hakim tepede faaliyetini sürdürecek olması nedeniyle katkı payını Aydın mı, yoksa Muğla mı alacağını tartışması yaşandı.
Muğla İl Genel Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Halil Mutlu ve komisyon üyeleri Rüzgar Enerjisi Santrali"nin kurulacağı alanda yaptıkları incelemede, toplam 12 adet rüzgar türbininden T-1, T-2 ve T-12 numaralı türbinlerin Aydın ili sınırları içinde, geri kalan 9 adet türbinin ise Muğla sınırları kaldığı rapor edildi. Sabaş firmasının rüzgar enerjisi santrali için ruhsatını Aydın İl Özel İdaresinden aldığı belirtilen raporda, tesise ait ruhsatlandırmanın Muğla İl Özel İdaresi"nce yapılması gerektiği açıklandı.


“KATKI PAYINI MUĞLA ALACAK”
İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından Muğla İl Genel Meclisi"ne gönderilen rapor üzerinde yapılan oylamada, oy birliği ile komisyon raporu kabul edildi. Rapor üzerinde görüşlerini açıklayan Komisyon Başkanı Halil Mutlu, “Gerek Milas Orman İşletme Müdürlüğü"nden temin edilen kiralama projesi, gerek Milas Tapu Kadastro ve gerekse Milas Kaymakamlığı Mahalli İdareler Müdürlüğü"nden alınan Köy Hudutnamesi birbirleri ili uyum içermektedir. Bu durumda Muğla sınırlarında 9 adet rüzgar türbini kalmaktadır. Bu türbinlerin katkı payları ve ruhsatlandırılması Muğla İl Özel İdaresi tarafından yapılması gerekmektedir. Eğer Aydın İl Özel İdare Müdürlüğü"ne Muğla il sınırları içinde kalan türbinlerin ruhsat ve katkı payları var ise bunları istemek durumundayız. Yapılan yatırımın büyük çoğunluğu Muğla il sınırları içinde kalmaktadır” dedi.


EVREN: YATIRIM ALANI AYDIN SINIRLARI İÇİNDE
Aydın İl Genel Meclisi Başkanı Akan Evren, Aydın ve Muğla"nın kardeş iki il olduğunu belirtirken, yapılan ölçümlerde yapımı devam eden Enerji Santrali"nin Aydın il sınırları içinde kaldığı yönünde iddiasını yeniledi. Evren, “Sabaş Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Aydın İl Özel İdare Müdürlüğü"ne yapılan müracaat, İmar ve Bayındırlık Komisyonumuz tarafından yerinde yapılan değerlendirme sonrası yatırım izni verildi Rüzgar santralinin kurulacağı alan 1/100 binlik planda Aydın hudutlarında gözüküyor. Muğla ile bir bağı olduğunu düşünemiyorum. Muğla İl Genel Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonunun hazırladığı rapordan bilgimiz yok. Kaldı ki, Muğla"dan bize bugüne kadar bu yatırım ile ilgili bir bilgi ve belge gelmedi. Ruhsat verilmesinde bir sakınca olmadığı konusunda İmar Komisyonumuz karar aldı. Eğer ortada bir sorun varsa, iki ilin İmar Komisyonları oturur tartışır. Aramızda bir sorun yaşanacağını sanmıyorum. Kardeş payı yaparız. Her bakımdan Muğla, Denizli ve Aydın illeri birbirleri ile işbirliği içinde olmalı. Kalkınma Ajansı"nda bu işbirliğini zaten yürütüyoruz. Ama bizim iddiamız yapılacak yatırım alanının Aydın ili sınırları içinde kaldığıdır” dedi.


YILDA 74 BİN 200 KW ENERJİ ÜRETECEK
Milas-Karpuzlu il sınırında yapılacak olan 12 adet Rüzgar türbinin ünite kurulu gücü 2000 kW, tesis toplam kurulu gücü ise 24 MW. Yıllık ortalama enerji üretimi 74 bin 200 kWh/yıl olurken, tesisin sisteme bağlantı noktası olarak Milas gösterildi. Tesis inşaatı 8 Aralık 2010 tarihinde tamamlanması hedefleniyor. Sabaş Elektrik Üretim A.Ş."nin yüzde 92"lik hissesi İspanyol FC Enerji Elektrik"e ait olurken, Türkiye"deki ortağı ise Faik Çelik Holding. Tesisin kurulduğu alan 49 yıllığına Orman"dan kiralandı.