Meclis tatile girmeden önce, önemli yasaları çıkarmak için yoğun bir mesai harcayacak. Meclis son haftasında; Bakanlar Kurulu"na Kanun Hükmünde Kararname yetkisi veren tasarı, cinsel taciz suçlarında ceza artırımını öngören yasa teklifi, Kadına yönelik şiddet ve sağlık alanında bazı değişiklikler öngören düzenlemeler Genel Kurul"un öncelikli gündem maddeleri olacak.

12 Haziran genel seçimleri nedeniyle 8 Nisan Cuma günü tatile girmeden önce TBMM Genel Kurulu, önemli yasaların çıkması için gece mesaisi de yapacak. Bu hafta 23. Dönem Meclisi aynı zamanda son yasalarını da çıkarmış olacak.

Bu çerçevede; TBMM Genel Kurulu 5 Nisan Salı günü; Bakanlar Kurulu"na Kanun Hükmünde Kararname (KHK) yetkisi veren tasarıyı görüşecek.

Tasarıyla; kamu hizmetlerinin düzenli, etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlamak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilat, görev ve yetkileri ile kamu görevlilerine ilişkin konularda Bakanlar Kuruluna yetki verilmesini öngörüyor. Düzenlemeyle; bakanlıklar arasındaki dağılımının yeniden belirlenerek; mevcut bakanlıkların birleştirilmesine veya kaldırılmasına, yeni bakanlıklar kurulmasına, anılan bakanlıkların bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarıyla hiyerarşik ilişkilerine, mevcut bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşların bağlılık ve ilgilerinin yeniden belirlenmesine veya bunların mevcut, birleştirilen veya yeni kurulan bakanlıklar bünyesinde hizmet birimi olarak yeniden yapılandırılması öngörülüyor.

-CİNSEL SUÇLAR-

Genel Kurul"un bu haftaki bir diğer gündem maddesi ise; Pazartesi Adalet Komisyonu"nda ele alınacak olan cinsel suçlarda cezai artırımı öngören yasa teklifi ile kadına yönelik şiddet düzenlemeleri olacak.
Teklifle; cinsel suç işleyenlere verilen cezai oranlar artırılıyor. Bu çerçevede; cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlal eden kişinin alacağı ceza 2-7 yıldan 5-10 yıla çıkarılıyor. Fiilin tecavüzle sonuçlanması durumunda verilecek ceza 7-12 yıldan 10-18 yıla çıkarılıyor. Suçun; üvey baba, üvey ana, üvey kardeş, evlat edinen ve evlatlık tarafından, aynı iş yerinde çalışmanın, insanların bir arada toplu olarak bulunmalarının sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle işlenmesi halinde, cezalar yarı oranında artırılacak. Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişiye verilen ceza da 3-8 yıldan 6-12 yıla çıkartılıyor. Cinsel istismarın vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda verilecek ceza 8-15 yıldan 12-20 yıla çıkartılıyor.

Öte yandan teklifle; cinsel suç işleyenlere testosteron tedavisi de öngörülüyor.Genel Kurul"un bu hafta ki bir diğer önemli gündem maddesi kadına yönelik uygulanan şiddete getirilen düzenlemeler olacak.

-SAĞLIK DÜZENLEMELERİ-

Sağlık ile ilgili bazı kanunlarda değişiklik öngören “mini torba” teklifi Genel Kurul"un gündeminde yer alacak. Düzenleme sağlık hizmetlerinin hızlandırılmasını amaçlıyor.

-ARAŞTIRMA RAPORLARI-

TBMM Genel Kurulu son gün mesaisini ise 23. Dönem kurulan ve devam eden araştırma komisyonlarının raporlarını ele alacak. 6 ayrı araştırma raporları 23. Dönemin son gündem maddeleri olacak.
4 Nisan Pazartesi günü ise TBMM Adalet Komisyonu"nda, cinsel suçlara yönelik işlenen suçlarda değişiklik öngören teklifin alt komisyon raporu ele alınacak.

Meclis"te bu hafta ayrıca AKP, CHP ve BDP"de son grup toplantılarını yapacaklar.