MHP"nin “Devletin ve milletin bölünmez bütünlüğüne karşı işlenen suçlar için dokunulmazlığı kaldıralım” önerisini reddeden AK Parti, ortayol buldu: Devletin ve milletin bölünmez bütünlüğüne karşı işlenen suçlar ve silah kaçaklığı suçu dokunulmazlık kapsamında kalacak. Ancak bu suçlardan fezleke gelirse, dosya işleme konup Genel Kurul"a indirilecek, yani dokunulmazlık fiilen kaldırılabilecek.

Anayasa"nın 14. maddesi, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı, insan haklarına dayanan demokratik ve laik cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler için hak ve hürriyetlerin kullanılamayacağını öngörüyor. bu maddeyle ilgili suçlar da TCK"nın 302 ve 306 gibi maddelerinde düzenleniyor.

MHP bir süre önce anayasada değişiklik yapılarak bu tür suçlar için milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasını önermişti.

CHP “Hepsini kaldıralım” gerekçesiyle öneriyi reddetmiş, AK Parti ise “TBMM linç vasıtası olamaz” demişti. AK Parti"nin stratejisi, dün akşam yapılan MYK toplantısında netleşti. Bulunan formüle göre; Anayasa"nın 14. maddesi ile TCK 302 ve 306 maddelerinde yeralan suçlar ile silah kaçakçılığı dokunulmazlık kapsamından çıkarılmayacak. Milletvekillerinin bu konularda da dokunulmazlığı bulunacak.

Ancak Meclis"e bu suçlarla ilgili dosya gelirse, diğerlerinin aksine bekletilmeyip işleme konacak ve en kısa zamanda genel kurula indirilecek. genel kurulda da dokunulmazlığın kaldırılması kararı çıkarsa milletvekilleri için yargı yolu açılacak.

Halen TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu"nda bekleyen 76 dosya içinde Anayasanın 14. maddesiyle ilgili bir suçtan hazırlanan dosya yok.

Dağlıca saldırısının ardından PKK"nın kaçırdığı 8 askeri almak için PKK ile bağlantı kuran ve askerleri almak için Kuzey Irak"a giden DTP milletvekileri Fatma Kurtulan, Aysel Tuğluk ve Osman Özçelik hakkındaki fezlekelerin de TBMM"ye gelmesi bekleniyor. “Örgüte propagandasını yapmak” gibi gerekçeler ile hazırlandığı belirtilen bu fezlekeler, Anayasanın 14. maddesi kapsamında değerlendirilirse Genel Kurul"a oylama için indirilebilecek ve oylama sonucuna göre 3 DTP"linin dokunulmazlığı kaldırılabilecek.

Seçim Kanunu"na muhalefet ederek Kürtçe konuşan bir milletvekilin dosyası ise halen komisyonda bekliyor. Seçim kanununa göre suç olsa da yasalar ile Kürtçe konuşmanın önü açıldığı için bu dosyanın Genel Kurul"a gelmesi beklenmiyor.

NTV