Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yeni düzenlemeyle milletvekili emekli maaşlarının 5 bin 860 lira ile 6 bin 270 lira arasında değişeceği bilgisini verdi. Komisyonun dün sabah 1.5 saat süren oturumunda, Ak Parti’nin önergesiyle, milletvekili emekli maaşı cumhurbaşkanı emekli maaşının yüzde 45’ine endekslendi. Böylece emekli aylığı da alan milletvekillerinin maaşı 18 bin liraya kadar çıkabilecek. Aynı düzenlemeyle vali, müsteşar ve genel müdür gibi temsil ve makam tazminatı ödenen üst düzey bürokratik görevlerden gelen vekillere, 2 yıl görev yapma koşulu aranmaksızın hemen emekli aylığı bağlanması da öngörüldü. Emeklilik hakkını elde edemeden milletvekilliği sona erenlerden herhangi bir sosyal güvenlik kapsamında olmayanların 4 yıl süreyle primlerinin TBMM tarafından ödenmesi olanağı da geçmiş dönemleri kapsayacak şekilde genişletildi.
Ak Parti oylarıyla geçti
Ak Parti oylarıyla geçen düzenlemeye CHP itiraz ederken, Önceliğin normal emeklililerin intibak düzenlemesine verilmesini isteyen MHP çekimser kaldı, BDP görüşmelere katılmadı. Eski vekillerin primlerinin kendilerince ödenmesieni isteyen CHP’nin, yüzde 45’lik oranın yüzde 42’ye çekilmesine ilişkin önergesi de AK Partililerin oylarıyla reddedildi.
Çelik: Bu da intibak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gül’ün veto ettiği maddeyi dün görüşerek yeni haliyle kabul eden komisyon toplantısının ardından gazetecilere, “Bu da intibak” dedi. Üzerindeki çalışmalar bitince normal emeklilerin intibak düzenlemesinin de Meclis’e gönderileceğini anımsatan Çelik, “Millet ve vekilleri birlikte intibak olurlar” dedi. Ak Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, bir düzenleme yapılmaması halinde gelecek dönemlerde milletvekillerinin milletin değil, holdinglerin vekili olacağını belirterek, “Gençler milletvekili olsun diye Anayasa değişikliği yaptık. Ama genç milletvekilleri 30 yaşından sonra işsiz. 45 yaşında bir vali, 6 ay sonra merkez valisi olsa, sonra gider Muğla’da villasında yaşar. Onun tüm ödemelerini 60 yaşına kadar devlet yapar.
‘Vurun vekile’ olmaz
Komisyon Başkanı Lütfi Elvan da milletvekillerinin aylık 10-11 bin liralık ödeneğinin bürokraside bir genel müdürün temsil ve ağırlama giderlerinin altında olduğunu savunarak, “Milletvekilleri misafirleri geldiğinde kendi cebinden yemek yediriyor, hastanın masraflarını cebinden karşılıyor. Lobi gruplarını anlamak mümkün değil. ‘Vurun milletvekiline’ diyorlar. Böyle bir anlayış olmaz” dedi.

Vetolu yasa kaç kişiyi etkileyecek

2 bin 395 emekli vekilin maaşı zamlanıyor.
170 vekil yüksek emekli maaşını garantiliyor.
120 vekile yüksek emeklilik için prim desteği geliyor.
Vekilerin bakmakla yükümlü olduğu 15 bin kişi de iyileştirmeden yararlanıyor.

Hürriyet