Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, TOKİ"nin Kalafat Dağı ve çevresindeki üç ayrı parseli arsa ya da konut olarak değerlendirme kararı alması üzerine, konuyu Kuşadası Belediye Meclisi gündemine taşıdı. Kuşadası Belediye Meclisi"nin CHP, DSP, AKP ve DP"li üyeleri, TOKİ"ye sert tepki gösterdi ve TOKİ"nin uygulamasıyla ilgili ortak bir tavsiye kararı aldı.
TOKİ"nin imar uygulamasıyla ilgili Kuşadası Belediyesi"nden bilgi istemesi üzerine olayı öğrenen Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, konuyu derhal Belediye Meclisi gündemine taşıdı. A, B ve C olarak adlandırılan üç ayrı bölgeden A"nın Kuşadası Belediyesi"ne herhangi bir bilgi verilmeden aracı firma tarafından parsel ve 4 katlı konut yapılması amacıyla TOKİ"nin İzmir"de satışa çıkardığı sonradan öğrenildi. B bölgesi ile yaklaşık 1,5 milyon metrekarelik C bölgesinin betonlaşmadan kurtarılması için belediye meclisi ortak hareket etme kararı alındı.
TOKİ"nin uygulamasına karşı tavsiye niteliğinde karar alınan Kuşadası Belediyesi Eylül ayı olağan toplantısında konunun gündeme gelmesi nedeniyle bir konuşma yapan Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, bütün Kuşadası halkını TOKİ"nin söz konusu uygulamasına karşı ortak tavır almaya davet etti. TOKİ"nin Kuşadası"nın turizm kimliğini unutmaması gerektiğinin altını çizen Altungün, gerek Kültür ve Turizm Bakanlığının gerekse Çevre Bakanlığının bu konuyla ilgili hassasiyet göstereceklerine inandığını söyledi. TOKİ"nin Kuşadası"nın turizm kimliğini doğrudan etkileyecek söz konusu uygulamayla ilgili kararını yeniden gözden geçirmesini ve Kuşadası"nın geleceği açısından yapılacak yanlış uygulamaların durdurulmasını talep ettiklerini anlatan Belediye Başkanı Altungün şöyle konuştu: “Kaymakamlığı, sivil toplum örgütleri, siyasi partileri, turizmcileri, hatta sokaktaki insanıyla tüm Kuşadası TOKİ"nin bu uygulamasına tepki vermelidir. Bu konutların yapılması, Kuşadası"nın altyapı ve üstyapı sorunlarının çoğalması, istihdam sorununun daha da artması anlamına gelir. Turizm kenti imajı yaratmaya çalıştığımız bir dönemde TOKİ"nin bu uygulamasının doğru olmadığını düşünüyorum. Bu konuda tek yumruk olup, TOKİ Başkanlığına, Kültür ve Turizm Bakanlığına, Çevre Bakanlığına müracaat edelim. Bugün burada alacağımız karar bir tavsiye kararıdır. Çünkü yetki tamamen TOKİ"dedir. Ama ben inanıyorum ki hem TOKİ hem de ilgili bakanlıklarımız aldığımız bu tavsiye kararını dikkate alacaktır” dedi.
Muhalefet adına konuşan DSP Belediye Meclisi Üyesi Yusuf Güneş, konuyu gündeme getirdiği ve betonlaşmaya karşı hassasiyet gösterdiği için Belediye Başkanı M. Esat Altungün"e teşekkür ederek, C bölgesinin belediyeye tahsis talebi doğrultusunda tavsiye kararı alınabileceğini söyledi. AKP grubu adına konuşan Tacettin Özden de Belediye Başkanı Altungün"e konuyu gündeme aldığı için teşekkür ederek, “Gerçekten de Kuşadası"nın en önemli sorunu aşırı yapılaşma. Dolayısıyla bundan sonra Kuşadası"nda yapılacak toplu konut projelerinin yanlış olduğunu tavsiye kararı olarak mutlaka alalım, ayrıca söz konusu alanın belediyeyle tahsisiyle ilgili de ayrı bir tavsiye kararı alalım. Buna paralel olarak Kuşadası"ndaki tüm siyasi partilerin, tüm sivil toplum örgütlerinin aşırı yapılaşmaya karşı olduklarını özellikle açıklayalım. Bu toplu konut yapılaşmasına mutlaka engel olalım” şeklinde konuştu.
Belediye meclisinin tek yürek olduğunu belirtmesi üzerine duyduğu memnuniyeti dile getiren Belediye Başkanı Altungün, Kuşadası"nın kaymakamlığı, belediyesi, siyasi partileri ve sivil toplum örgütleriyle yapılaşmayı engelleyeceğine inandığını belirtti. TOKİ"nin toplu konut yapması konusundaki tavsiye kararının yanı sıra B ve C olarak isimlendirilen arazilerin Kuşadası Belediyesi"ne tahsis talebi doğrultusundaki tavsiye kararı oylandı. Oylamada mecliste grubu bulunan CHP, DSP, AKP ve DP"li 25 meclis üyesi oy birliği ile kararı kabul etti.