AYDINPOST ÖZEL

 

Aydın Belediye Meclisi Mayıs ayı ikinci toplantısını bugün gerçekleştirdi.

Tariş"e ait Aydın Tekstil arazisiyle ilgili imar değişikliğinin görüşüldüğü meclis toplantısında, imar planı oy çokluğuyla meclisten geçti.

 

Toplantıda Başkan İlhami Ortekin ve AKP"li Meclis üyeleri arasında ilginç diyaloglar yaşanırken, Aydınpost"un haberleri de meclis üyeleri tarafından gündeme taşındı.

 

Aydın Tekstil alanına yeni bir şehir kurulacağını kaydeden Başkan Ortekin, “Oraya İzmir"deki fuar şirketi de kuracağız. Gerekirse bu alan için bağış alabiliriz. Kipa ve Ayter alanında yaptığımız gibi yani. İmar değişikliğini yaptık fakat Anıtlar Kurulu"nun da onayını almamız şart. Aksi halde hiçbir şey yapılamaz. Eğer planladığımız gibi olursa 5 ay içinde de fuar alanı harekete geçecek” dedi.

 

Bünyamin Esen: Başkanım, ben yeşil alan zayiatı olacak diye muhalefet şerhi koydum. Biliyorsunuz burayı tamamen fuar alanı ilan etmiştik.

 

Ortekin: Anıtlar kurulunca henüz bizim kararımız onanmadı. Tabi karara ters baktığı için değil. Fuarcılık hazırlığı için. Bunlar planlanmak durumunda. Bu alanda yeşil alan sıkıntımız söz konusu olamaz. Nüfus artacak, yoğunluk kazanacak.

 

Mustafa Ancın: Başkanım Orta Mahalle"den bir talep geldi. Bunu değerlendirmeye almanızı istiyorum. 60 dönümlük araziye ticari alan olarak yoğunluk vermeye çalışıyoruz. Sanayi alanı demek doğru değil ki.

 

Ortekin: Kayıtlarda öyle. Yani sanayi alanı.

 

Ancın: Mevcut alanda fuar alanı öyle demedik mi, meclis kararıyla.

 

Ortekin: Halen fuar olmamış, şu anda sanayi olarak geçiyor. Kararımız Anıtlar Kurulunca onanmadıktan sonra yürürlüğe girmiş sayılmazki.

 

Ancın: Onaylanınca ticari alan olacak. Kurul onaylasaydı tescillenmiş olacaktı. Batıda kalan kısımda 1. Sanayi Sitesi var. Konut alanı haline gelecek. Rezidans yapılacaksa sanayi alanı da düzenlenmelidir.

 

Ortekin: 10 yıl mı bekleyelim yani?

 

Ancın: Aydın"ın yeşil alana ihtiyacı var öyle kalmalı bence. Mevcut alana tadilat yapılıyor. Onu belediye olarak biz de yapabiliriz. 60 dönümü ticari alana dönüştürmeye gerek var mı?

 

Ortekin: Turkmall"ın yerini ticari alan yapmadık ki. Orada 6 adet tapu oluştu. Dediklerimiz hayali olmasın lütfen.

 

Yalçın Yaşan (söz alarak): Arkadaşlar bu konuyla ilgili olarak üç gün toplantı yaptık. Burada 300 dönüm alan var. 70 dönümü satıldı. 140 dönüm belediyenin. Şerh koyduk. Fuar alanı için tescillendi. Tabanın da uygun göreceği bir alan haline getirebiliriz.

 

Barkan Kalınomuz: Sınırlama gelmeli mi yani?

 

Yaşan: Biz sınırladık. Kentin vizyonu olsun dedik. Tescilli ağacın dalını kırmak yok. Arkadaşlar müsterih olsun. Şu plan da uygun değil, bu bir avam projedir.

 

Ortekin: 55 bin metrekare boş alan var. Yoğunluğu aşağıya yayalım derseniz sirkülâsyonu sağlayamayız. Karşımızda şahıs yok! En büyük kooperatif var. Ali"ye, Mehmet"e de rant çıkarmadık. Buraları yeniden alıp yapma imkânımız yok. Mal Tariş"in, o yapıyor! Kentsel yenileme çalışmamız Ilıcabaşı"ndan başlıyor. Orası da imara açılacak. Çok önemli bir proje başlatılmış olacak.

 

Ancın: Proje güzel, Aydın"ın prestij kazanmasını istiyoruz.

 

Ortekin: 127 yıl olmamış, yine mi bekleyelim Ancın? Ha şunu da açıklayayım. Yemek yediğimizin haberi yapıldı. Yemeğe imar komisyonunda bulunan arkadaşlar davet üzerine gittik. Bunun da bilinmesini isterim.

 

Artun Sucuoğlu (söz alarak): Arkadaşlar yapılacak yer resmen kır. Bittiğinde hepimizin gururu olacak.

 

Ortekin: konuyu bütün olarak ele almak lazım. Bir sosyal meseledir bu alan. Keşke rant yaratsak vatandaşlara…

 

Bünyamin Esen: Kooperatif malı da olsa bu arazi, Tariş"i devlet kuruluşu olarak algılıyor halk. Burada kamu alanını özel mülkiyete tecelli edeceği dünüşülüyor başkanım!

 

Ortekin: Bir daha işletmeye açılmamak kaydıyla 15 trilyon verdik zaten.

 

Ancın: Elimizde fırsat varken daha iyisini yapalım. Buraya Anıtlar Kurulu izin vermez.

 

Ortekin: Vermezse napalım arkadaş. Aydın Tekstil"in karşısında bir alan var. Orayı yapalım geçelim o zaman! Alternatifin varsa söyle…

 

Konuşmaların ardından oylamaya geçilen imar değişikliğiyle ilgili gündem maddesi, oy çokluğuyla Meclis"ten geçti.

AK Parti grubu konuya "red" oyu kullanırken, CHP"li üyeler "evet" oyu verdi.

 

 

 

Fotoğraflar: Hüsnü Özer (Aydınpost)