12 Haziran seçimleri sonrasında yenilenen Meclis, CHP'nin çıkardığı yemin krizinin gölgesinde bugün yeni TBMM başkanını seçecek.
Adaylardan deneyimli siyasetçi Ankara Milletvekili Cemil Çiçek'in üçüncü turda Meclis başkanı seçilmesi bekleniyor. Seçilmesi halinde Cemil Çiçek, 25. TBMM başkanı olacak. Cemil Çiçek'le birlikte AK Parti'den Ankara Milletvekili Zelkif Kazdal ile MHP Antalya Milletvekili Tunca Toskay da Meclis başkanlığı için aday. Yemin etmeyen CHP'den ise Meclis başkanlığına aday çıkmadı.
 
Bugün saat 14.00'te toplanacak TBMM Genel Kurulu, başkan seçimi tamamlanıncaya kadar çalışacak. TBMM başkanı seçilebilmek için, ilk iki turda 367, üçüncü oylamada ise 276 oy gerekiyor.
 
Üçüncü oylamada da salt çoğunluk olan 276 oy çıkmazsa en çok oyu alan iki aday arasında dördüncü oylama yapılıyor. Dördüncü oylamada en fazla oy alan aday başkan seçilmiş oluyor. 52 milletvekili olan MHP oylamalarda Tunca Toskay için oy kullanacak. 327 milletvekili olan AK Parti'nin oyları ise Cemil Çiçek'in üçüncü turda seçilmesi için yeterli olacak. Meclis Genel Kurulu öncesinde AK Parti ve MHP yapacakları grup toplantılarında hem grup başkan vekillerini belirleyecek hem de başkanlıkla ilgili son mesajlarını verecek.
 
İkinci sırada başkanlık divanı var
 
Meclis başkanı seçiminden sonra sıra Başkanlık Divanı'nın oluşturulmasına gelecek. Partilerin milletvekili oranlarına göre üyeleri belirlenecek Başkanlık Divanı'nda 1 başkan, 4 başkan vekili, 7 kâtip üye ve 3 idare amiri bulunuyor. Danışma Kurulu'nun teklifi üzerine kâtip üye ve idare amirlerinin sayısı artırılabiliyor. 23. Dönem'de divanda 17 üye görev alıyordu. Bu dönem de Divan'ın aynı sayıda üyeden oluşmasına karar verilirse AK Parti'ye 10, CHP'ye 4, MHP'ye 2, BDP'ye ise 1 üyelik düşecek. CHP ve BDP'li vekiller yemin etmediği için başkanlık divanındaki kontenjanları yemin edinceye kadar boş kalacak. Komisyonlar da benzer şekilde partilerin milletvekilleri oranlarına göre belirlenecek. CHP ve BDP'li milletvekilleri katılmasa da Başkanlık Divanı ve komisyonlar çalışacak.
 
Bu hafta ayrıca Meclis'te 61. Hükümet'in kuruluş ve güvenoyuna ilişkin süreç işleyecek. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yeni kabineyi yarın Çankaya Köşkü'ne sunması bekleniyor. Bakanlar Kurulu'nun belli olmasının ardından hükümet programı TBMM Genel Kurulu'nda okunacak. 2 gün geçtikten sonra hükümet programı hakkında Meclis'te görüşmeler gerçekleştirilecek. Görüşmelerin bitiminden 1 tam gün sonra ise güven oylaması yapılacak. CHP ve BDP'li milletvekilleri yemin etmezse hükümet programı aleyhine konuşma yapamayacak, oy kullanamayacak. Bu durumda Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir anamuhalefet partisi hükümet programı hakkında konuşma yapmamış olacak. (zaman)