Büyük Menderes Nehri Deltasında turizmin arkeoloji, halk sanatları ve yöresel mutfak ile bir bütün halinde değerlendirilerek markalaştırılmasını hedefleyen Meandros Projesi kapsamında düzenlenen “1. Meandros Festivali” başladı. Didim Belediyesi'nin ev sahipliği yaptığı festivalin açılış törenine Didim Kaymakamı Ali Katırcı, Söke Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka ve çok sayıda davetli topluluğu katıldı.
Büyük Menderes Deltası çevresinde 3 bin yıllık ortak geçmişi ve tarihsel ilişkileri olan Didyma, Milet, Priene, Magnesia, Myus, Herakleia gibi antik kentlerin, Doğanbey, Gelebeç, Akköy, Yoran gibi kültürel zenginliklerin, Bafa Gölü Milli Parkı ve Dilek Yarımadası gibi doğal güzelliklerin toplandığı eşsiz coğrafya Uygarlıklar Deltası'nda tarih sanatla buluştu. Etkinlikler kapsamında düzenlenen heykel sempozyuma dünyaca ünlü Japonya"dan Taro Kitagawa, Romanya'dan Cıumacu Valeriu, İtalya'dan Roland Steger, İspanya'dan Gerardo Arribas Peres Diaz ve Türkiye'den Songül Telek katıldı.
Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı yaptığı konuşmada hem bölgesel kalkınmayı hedefleyen bir kültür sanat turizm projesi olan Meandros Projesi'ne öncülük etmekten mutluluk duyduklarını belirterek, “Bugün Meandros Festivalinin ve 1. Didyma Uluslar arası Taş Heykel Sempozyumu"nun açılışı için bir aradayız. Didim'e heykel yapmak için gelen yabancı ve Türk sanatçılarımız var. Her şeyden önce yaptığımız işlerin insanlarımıza halkımıza ve kültürümüze katkı sağlamasını hedefliyoruz. Bölgemize kalıcı eserler bırakacak bir festivalin açılışını yapıyoruz. Heykeltıraş arkadaşlarımız bir ayın sonunda yaptıkları heykelleri bize hediye ederek ülkelerine dönecekler ve Didim ilk taş heykellerini kazanmış olacak. Yoran, çocukluğumun geçtiği bu köy ve hatta sıralarına oturduğum bu okul benim için her zaman çok değerli oldu" diye konuştu.
Müze çalışmalarının da hızla devam ettiğine dikkat çeken Başkan Kamacı, Müze için en uygun yerin tespit edileceğini söyleyerek; "Uygun mekanı bulduğumuzda, kuruluş çalışmalarına başlanacak ve hep birlikte Etnografya Müzesi'ni Didim"e kazandıracağız" dedi.
Didim Kaymakamı Ali Katırcı ise, bu tür çalışmaların kültür turizmini canlandıracağına dikkat çekerek; “Bütün katılımcılar büyük bir özveri gösteriyor. Umarım bu festival gelecek yıllara da taşınır ve gelenekselleşir. Bu çalışmanın tüm katılımcılara ve bölgemize hayırlı olmasını diliyorum" sözlerine yer verdi.