Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2011 sonu enflasyon tahminlerinin orta noktası yüzde 6,9 olmak üzere yüzde 5,9 ile yüzde 7,9 arasında olacağını söyledi. 
 
Enflasyon tahminlerinin değişmediğini ifade eden Başçı, 2012 sonu enflasyon tahminlerinin orta noktası yüzde 5,2 olmak üzere yüzde 3,5 ile yüzde 6,9 arasında olacağını belirtti. 
 
2011'in ikinci çeyreğinde dünyada büyümenin yavaşladığını, aşağı yönlü risklerin belirginleştiğini belirten Başcı,gelişmiş ve gelişen ülkelerde büyüme rakamlarının ayrışmaya devam ettiğini kaydetti. 
 
Başçı, yeni politika yaklaşımlarında önceliklerinin fiyat istikrarı olduğunu ama finansal istikrarı da gözettiklerini söyledi.
 
Patron konuştu piyasalar coştu
 
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, bankanın idare merkezinde düzenlediği basın toplantısıyla ''Enflasyon Raporu''nu açıkladı.  Başçı, 2011'in ikinci çeyreğinde dünyada büyümenin yavaşladığını, aşağı yönlü risklerin belirginleştiğini söyledi. Gelişmiş ve gelişen ülkelerde büyüme rakamlarının ayrışmaya devam ettiğini kaydeteden Başçı, yeni politika yaklaşımlarında önceliklerinin fiyat istikrarı olduğunu ama finansal istikrarı da gözettiklerini kaydetti.
 
Enflasyon tahminlerini de aktaran Merkez Bankası Başkanı , 2012 sonu enflasyon tahminlerinin orta noktası yüzde 5.2 olmak üzere yüzde 3.5 ile yüzde 6.9 arasında olacağını söyledi.
 
"SERT İNİŞ RİSKİ YOK"
Son günlerde sıçka tartışılana 'ekonomide sert iniş olup olmayacağı' konusunu da değerlendiren Başçı, "Sert iniş riski görmüyoruz. Merkez Bankası olarak 'ani duruşa' hazırlık yapıyoruz" dedi.
 
"TL DEĞERLİ DEĞİL"
TL'deki değer kaybına da değinen Başçı, ''Türk Lirası aşırı değerli değil, hiç kimse aşırı değerli olduğunu iddia edemez'' dedi.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, TL'nin daha fazla değer kaybetmesinin enflasyon üzerinde arzu edilmeyen katkıları olabileceğini bildirerek, ''TL'nin cari açığa yapabileceği azami katkıyı da biz yaptığını düşünüyoruz. Kurlarla ilgili taahhüt verildiğinde başımıza neler geldiğini gördük. Bugün için gerçekten şunu başardık. TL üzerinde ilave bir değerleme baskısı kesinlikle şu anda yok. Bizim benzediğimiz ülkelere göre TL, yüzde 20'nin üzerinde nisbeten daha az değerli durumda. TL değerli değil'' dedi.
 
"TÜRKİYE'DE DURUM ÇOK İYİ"
Türkiye'de gidişatın çok iyi olduğunu aktaran Başçı, "Aşırı ısınma riski görmemiştik. Şimdi de sert iniş riski görmüyoruz" dedi.
Son günlerdeki döviz hareketlerini de değerlendiren Başçı, şunları aktardı:
"Dövizde fazla pozisyondayız. Reel sektör şirketlerinde açık pozisyon riski yok. Hanehalkının pozisyon riski bulunmuyor. Döviz kuruyla ilgili dikkat ettiğimiz tek konu enflasyonda baskı oluşturmaması."
 
FAİZ ARTIŞ İHTİMALİ!
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, sorulara verdiği yanıtlarda, faiz artışında şu an ihtimalin 3 ay önceye göre azaldığını, ilave faiz artışı ihtiyacı görmediklerini ama faizi de bir araç olarak mutlaka bulundurmaları gerektiğini söyledi. Başçı, enflasyon tahmini yaparken de yıl sonuna kadar faiz artışı öngörmediklerini vurguladı.
 
Erdem Başçı, bundan sonra alınacak tedbirlerin stok üzerinden, daha az maliyetli olacağını, bankacılık sektörüne ek maliyet getirmeyeceğini de söyledi.