MHP Adana milletvekili Muharrem Varlı, buğday hasadı öncesi lüks yat ve kotralar ile çiftçilerin kullandığı mazot fiyatları arasındaki yüksek farka isyan etti. Meclis genel kurulunda çiftçilerin sorunlarını dile getiren Varlı gübreden KDV'nin kaldırılmasının güzel bir gelişme olduğunu belirtti. “KDV'nin kalkması yine çiftçiye yansımadı. Şu anda gübre fiyatları aldı başını gidiyor” diyen MHP'li Varlı, bu ayların mısır ve pamuk açısından en çok gübreye ihtiyaç duyulan dönem olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

SÖZ VERİLMİŞTİ

“Gübre fiyatları fırladı gitti, KDV hak getire. Yani çiftçinin hiçbir kazancı olmadı. KDV'nin kaldırılmasından dolayı çiftçinin cebine beş kuruş girmedi. Mazotla ilgili Başbakan açıklama yapmıştı. ‘Çiftçiye müjde, yüzde 50'sini biz karşılayacağız' demişti. Binali Yıldırım hani? Hâlâ çiftçi 4 lira 50 kuruştan mazot yakıyor. Yat ve kotra sahipleri 1 lira 70 kuruştan mazot kullanırken, onlar trilyonlarla oynarken, çiftçi traktörüne 4 lira 50 kuruştan mazot koyuyor.

ARKASINDA DURUN

Hakikaten bu ülkenin üreten insanlarını ne zaman koruyacağız? Ne zaman bunlara katkı sağlayacağız? Bu vicdanınızı sızlatmıyor mu? Keşke mazotun yüzde 50'sini karşılayabilseniz, yapabilseniz çok güzel olacak. Çiftçinin lehine olacak. Söylediniz ama arkasında duran yok, bunlarla ilgili hiçbir gelişme yok. Ama yat ve kotra sahipleri 25 milyon dolara aldıkları yata 1.70 liradan mazot koyuyorlar. Elinizi vicdanınıza koyun.

BUĞDAY UYARISI

Buğday hasadı Çukurova'da başlamak üzere. Piyasada şu anda buğdayın değeri 1 lira civarında. Ama yarın hasat başladığında bu rakamı tüccar aşağılara doğru çekmeye çalışacak. Tarım Bakanlığı ve TMO'yu uyarıyorum. TMO bir an önce devreye girmeli ve peşin bedelle buğday alım fiyatını ve alım yapacağını ilan etmeli. Eğer bunu yapmazlarsa çiftçiyi tüccarın inisiyatifine terk etmiş olacaklar ki tüccarın insafı da herhalde çiftçinin lehine olmayacaktır. Mısırdaki fiyat farkı da paradan para kazananların cebine girdi, çiftçiyi koruyalım.”