MEB"in hazırladığı taslağa göre hem kadrolu hem de sözleşmeli ve geçici sözleşmeli çalışan öğretmenlerin izinleri yeniden düzenleniyor. İşte yeni düzenlemenin getirileri:

Milli Eğitim Bakanlığı"nın (MEB) taslağı, doğum iznine ilişkin daha kapsamlı açıklamalar getiriyor. Buna göre, 8 haftalık doğum öncesi izine ayrılan memur, bu iznini kullanmakta iken doğum yapması halinde kullanmadığı süreler doğum sonrası mazeret iznine eklenmeyecek. Doğumun gecikmesi halinde geciken süre doğum sonrası mazeret izninden düşülmeyecek.

Öğretmenlerin süt izinlerinde eğitim-öğretimin aksatılmamasına dikkat edilecek. Okul öncesi ve sınıf öğretmenlerinin öğretmenlerin görevli olduğu eğitim kurumunda ikili öğretim yapılması halinde, öğretmenin sınıflarını hangi dönemde istediği göz önünde bulundurulacak. Tekli öğretimlerde ise mümkünse öğle arası, sınıf öğretmenleri bakımından bunun mümkün olmaması halinde müzik, din kültürü ve ahlak bilgisi, beden eğitimi ve İngilizce gibi diğer alan öğretmenlerinin sınıfa girdiği zamanlarda süt izni kullandırılacak. Aynı hüküm sözleşmeli öğretmenler için de geçerli olacak.

HASTALIK İZNİ
Taslakta, “Hastalık İzni” konusuna da daha detaylı yer veriliyor. Memurlara aynı hastalığa bağlı olarak, 10 yıla kadar hizmeti olanlara 6 aya kadar, 10 yıldan fazla hizmeti olanlara 12 aya kadar, kanser, verem ve akıl hastalıkları gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığa yakalananlara 18 aya kadar hastalık izni verilecek.

İzin süresinin sonunda hastalıklarının devam ettiği resmi sağlık kurullarının raporu ile tespit edilenlerin izinleri bir katına kadar uzatılacak. Bu sürelerin sonunda da iyileşmeyen memurlar hakkında emeklilik hükümleri uygulanacak.

SALDIRIYA UĞRAYAN MEMURA İZİN
Görevlerinden dolayı saldırıya uğrayan memurlar ile görevleri sırasında ve görevlerinden dolayı bir kazaya uğrayan veya bir meslek hastalığına tutulan memurlar, iyileşinceye kadar izinli sayılacak.

Taslakta, sözleşmeli personel için ise şu hükümler yer alıyor: “Özel-resmi tabip raporu-sağlık kurulu raporu ile kanıtlanan hastalıklar için, yılda 30 günü geçmemek üzere sözleşmeli personele ücretli izin verilebilir. Hastalık sebebi ile sosyal sigortalar kurumunca ödenen geçici iş göremezlik tazminatı personelin ücretinden düşülür. Ancak, 30 günü aşan ilk ve müteakip hastalık raporları hastalık iznine çevrilmez.”

HASTA OLUNAN İLDEN SEVK HAKKI
Kadrolu personel, memuriyet veya ikamet ettikleri yer dışında hastalanmaları halinde bulundukları il veya ilçe milli eğitim müdürlüğüne başvurarak hasta yollama kağıdı düzenlenmesini isteyebilecek. Mevcut yönergedeki “Bu durumda il veya ilçe milli eğitim müdürlüğü yetkilisine, il veya ilçelerinde bulunmasına gerekçe teşkil eden geçici görev veya izin belgesini ibraz etmekle yükümlüdür” hükmü kaldırılacak.

Sözleşmeli personelin hasta sevk işlemi ise 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu"nun ilgili hükümlerine göre yapılacak.

Taslakta, “bilgilerini artırmak üzere yurt dışına gönderilecek memurlara”, “yetiştirilmek üzere yurt dışına devlet tarafından gönderilen öğrenci ve memurların eşlerine”, “sendika veya konfederasyon yönetim kurulu üyeliğine seçilenlere” verilecek aylıksız izinler de düzenleniyor.

SÖZLEŞMELİ PERSONELE MAZERET İZNİ YOK
Taslak, kadrolu öğretmenlerin, yıllık izin kullanılıp kullanılmadığına bakılmaksızın mazeretleri nedeniyle bir yıl içinde toptan veya parça parça olarak 10 gün izin almalarını öngörürken sözleşmeli personelin ise ölüm, doğum, evlilik, süt izni gibi haller dışında mazeret izni kullanamayacağını öngörüyor.

Sözleşmeli personele, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde 3 gün, annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde 3 gün, eşinin doğumunda ise 2 gün mazeret izni verilecek.

Taslak yönergeye göre, sözleşmeli personel yıllık izinlerinin mali yıl ile sınırlı olması nedeniyle yıllık izinlerini ait olduğu sözleşme yılı içinde kullanacak.

Sözleşmeli olarak istihdam edilen personele, aylıksız izin verilmeyecek. Sözleşmeli personel olarak görevli iken askere alınanların askerlik süresince görev yerleri saklı kalmak şartıyla hizmet sözleşmesi feshedilecek. Ancak askerlik hizmetini tamamlayanlar, 1 ay içinde tekrar işe alınmak için ayrıldığı kuruma yazılı talepte bulunmak zorunda olacak.

Geçici sözleşmeli olarak istihdam edilen personele ise çalıştıkları her ay için azami 1 gün ücretli izin verilebilecek. Bu izinler sözleşme döneminde kullandırılacak.
AA