Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, mayınlı arazinin de içinde yer aldığı Türkiye-Suriye sınırındaki alanda, toplam 556,3 milyon varillik petrol rezervi bulunduğunu, bunun yaklaşık 17,3 milyon varillik kısmının üretilebilir nitelikte olduğunu bildirdi.

Yıldız, CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse'nin mayınlı arazilerdeki petrol rezervine ilişkin soru önergesine verdiği cevapta, Türkiye-Suriye sınırını kapsayan alanda, 1970'li yıllardan itibaren yoğun olarak petrol ve doğalgaz arandığını ve kuyular açıldığını anımsattı. Yıldız, yer altının jeofizik metotlarla görüntülenmesi ve mevcut potansiyelin ortaya konulması için eldeki verilerin yeterli olduğu düşünülmekle beraber, ihtiyaç olması durumunda yeni arama ve üretim programlarının gündeme alınabileceğini kaydetti.

Söz konusu alanda Petrol Kanunu'na göre verilmiş 18 adet arama, 2 adet işletme ruhsatı bulunduğunu, gerek yerli gerekse yabancı sermayeli şirketlerin arama faaliyetlerine devam ettiğini belirten Yıldız, şunları kaydetti: "Mayınlı alanın da içinde yer aldığı bu sahaların toplam 556,3 milyon varillik yerinde petrol rezervi bulunduğu ve bunun yaklaşık 17,3 milyon varillik kısmının üretilebilir petrol olduğu tahmin edilmektedir. Halen, toplam 72 adet kuyudan üretim yapılmakta olup, söz konusu sahalarda 2009 yılı Haziran ayı itibariyle toplam üretim yaklaşık 9,7 milyon varildir. Mevcut üretim, günlük olarak 2 bin 500 varil civarında gerçekleşmektedir." Söz konusu arazinin mayınlardan temizlenmesi için geçtiğimiz günlerde çıkarılan yasaya işaret eden Yıldız, arazinin temizlenmesi sonrasında, TPAO ve diğer şirketlerin gerekli arama, sondaj ve üretim faaliyetlerini yürüteceklerini ifade etti.