Kapari meyvesinin kanser hastalığı tedavisinde etkili olduğu söylentileri üzerine her yıl bu mevsimde yetişen kapari meyvesini toplamak için bazı kadınlar, çocukları ile birlikte Suriye'nin Kamışlı kenti ile Nusaybin arasındaki mayınlı bölgede yetişen kapari meyveciklerini topluyor.

Tel örgüyle çevrili ve "mayın" yazılı uyarı levhalara aldırmayan kadın ve çocuklar, her gün saatlerce mayınlı bölgede kapari meyvesini topluyor. Kilosunu 1.5 TL.'ye sattıkları kapari meyvesini toplamak için 4 kişilik bir aile 2 saat içerisinde ancak 2 kilo kapari meyvesi toplayabiliyor. 4 kişinin bu satıştan kazancı da 3 TL oluyor. Mayınlı bölgede kapari meyvesi toplayan 14 yaşındaki R.A. adlı kız, anne ve babasının yaşlı olduğunu ve aileye bakacak kimsenin olmadığını belirterek, şöyle dedi:

"Ailemiz fakir ve babam yaşlı olduğu için mayınlı bölgede topladığım kaparı meyvesini satarak geçimimizi sağlıyoruz. Havaların sıcak olması nedeniyle sabah erken saatlerinde ve akşama doğru mayınlı bölgeye giderek kapari meyvesi toplamaya başlıyoruz. Kapari bitkisi dikenli olduğu için elimize batıyor, canımız acıyor ama ne yapalım ekmek parası, kazanmaya çalışıyoruz. Kapari meyvesinin kanser tedavisinde kullanıldığını söylüyorlar. Biz de bu mevecikleri kilosunu 1.5 TL.'ye satıyoruz. Tek başıma günde en fazla 1 kilo toplayabiliyorum" dedi.

Bazı çocuklar da sırf harçlık çıkarmak için mayınlı bölgeye gittiklerini belirterek, topladıkları kapari meyvesini satarak bakalladan sakız, çukulata ve dondurma aldıklarını söyledi.

Yetkililer, kadın ve çocukların girdiği mayınlı bölgede patlamamış çok eski mayınların olduğunu bunların da kolay patlamadığını ancak her an da patlayabileceğini söyledi. Kadın ve çocuklar genelde asker ve polisin olmadığı saatlerde mayınlı bölgeye giriyor.

MYNET