Badem, 120 mm'lik havan topunun patlamanın olduğu dere yatağına indirildiğini gördüğünü söyledi. Tuğgeneral Es ise terör örgütü mensuplarının saldırıyı üstlendiğini savundu
 
Hakkari Çukurca'da meydana gelen 7 askerin şehit olduğu mayın patlaması davasının dünkü duruşmasına Tuğgeneral Zeki Es'in olay zamanı emir astsubayı olan Ersin Badem'in ifadesi damgasını vurdu.
 
Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz sanıklardan Tuğgeneral Zeki Es, Albay Rıza Atilla Erdoğan ile sanık ve müdahil avukatları katıldı. Duruşmada, şehit Deniz Demir'in annesi Raziye ve babası Halil Demir ile bir başka şehidin babası Refik Bener de hazır bulundu.
 
Mahkeme Başkanı Yarbay Mehmet Yüzbaşıoğlu talimatla ifadesi alınan tanık Astsubay Badem'in ifadesini okudu. Hazırlık ifadesinde, erken uyarı ikaz sistemleri kurulması için üç ekip oluşturulduğunu, bu ekiplerin birinin başında Tuğgeneral Zeki Es olduğunu söyleyen Badem ifadesinde, patlamanın meydana geldiği dere yatağına 120 mm'lik havan mermisinden yapılan tuzaklamanın (el yapımı patlayıcı) Yüzbaşı Fatih Taylan Çeker ve beraberindeki askerlerce götürüldüğünü gördüğünü söyledi.
 
'GERİ GETİRİLDİĞİNİ GÖRMEDİM'
 
Havan topu mermisinin dere yatağına gömülüp gömülmediğini görmediğini ifadesinde söyleyen Astsubay Badem, götürülen bu el yapımı patlayıcının dere yatağından yukarı çıkarıldığını ya da imha edildiğini görmediğini de belirtti. Badem, ifadesinde şunları anlattı:
 
"Patlamanın askerlerce yerleştirilmiş patlayıcı olabileceğinin konuşulduğunu, ancak daha sonra patlamaya başka birilerince yerleştirilen bir patlayıcının neden olduğunun anlaşıldığını.."
 
ASTSUBAY ÇELİŞKİYE DÜŞTÜ
 
Badem, hazırlık soruşturmasındaki ifadeden sonra verdiği ifadede ise söylediklerini inkar etti. Patlamanın ardından Tuğgeneral Zeki Es'in kendisinden uydu telefonunu istediğini belirten Astsubay Badem, 'Patlamanın ardından Es'in çok üzüldüğünü, Tümgeneral Gürbüz Kaya ile uydu telefonuyla konuştuğunu, ancak bu konuşmanın içeriğini bilmediğini, patlamanın askerlerce yerleştirilmiş patlayıcı olabileceğinin konuşulduğunu, ancak daha sonra patlamaya başka birilerince yerleştirilen bir patlayıcının neden olduğunun anlaşıldığı' şeklinde ifade verdi.
 
ŞEHİT BABASI SALONDAN ÇIKARILDI
 
Duruşmaya katılan Çukurca'da şehit olan Deniz Demir'in annesi Raziye Demir ile babası Halil Demir'in feryadı yürekleri burktu. Duruşmada söz alan şehit babası Demirci, sanıklardan Tümgeneral Gürbüz Kaya ile Zeki Es arasında geçtiği iddia edilen ve internete düşen ses kaydı dışındaki hiçbir beyana itibar etmediğini söyleyerek, "Ben bunların asılmasını istiyorum" dedi.
 
Şehit annesi Raziye Demirci de "7 tane can gitmiş. Ben yalan dolan olan bu ifadeleri kabul etmiyorum. Asılmayla ilgili yasanın çıkarılmasını istiyorum" dedi. Sanık avukatlarına tepki gösteren Halil Demir'in konuşmasını sürdürmesi üzerine mahkeme başkanı tarafından salondan çıkarıldı.
 
Zeki Es umudunu PKK'ya bağladı
 
Davanın tutuksuz sanığı Tuğgeneral Zeki Es, Badem'in hazırlık ifadesi ile kendi ifadesi arasında çelişki olduğunu kabul etti. Es, tanık astsubay ile kendi ifadesi arasındaki çelişkiyi şöyle anlattı: "Mühimmatın imhası konusunda çelişki vardır. O da bana gelen raporlar doğrultusunda ben mühimmatın imha edildiğini söyledim. Ancak daha sonraki mahkeme safahatinde bu ifademi tesirsiz hale getirildi diye düzelttim." Zeki Es, terör örgütünün saldırıyı üstlendiğini savundu. Mahkeme, GES Komutanlığı'ndan, olay tarihinde terör örgütü mensuplarınca patlamaya ilişkin görüşmelerin kayıtlarının olup olmadığının sorulmasına, varsa gönderilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.
 
yenişafak