Tabak, Hürriyet’e, “Hastaların psikolojik travma yaşamaları nedeniyle hastane bizi görevlendirdi. Helikopterle getirilen Türk yaralılar Türkçe konuştuğumuzu duyunca rahatladılar” dedi.

İsrail donanması, ablukaya aldığı Gazze Şeridi’ne insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine 31 Mayıs 2010’da uluslararası sularda baskın düzenlemiş, filodaki 9 Türk ölmüş, 23’ü ağır 54 kişi yaralanmıştı.

Olaydan 1.5 yıl sonra bir grup Türk gazeteciyle birlikte İsrail sağlık sektörü hakkında bir araştırma için Kudüs’ün dünyaca ünlü Hadassa Üniversitesi Tıp Merkezi’ni ziyaret eden Hürriyet, ilginç bir bilgiye ulaştı. Hastanede halen radyoloji uzmanı olarak çalışan Türk doktor Alp Tabak, 4 Türk yaralıya ilk müdahaleyi kendilerinin yaptığını söyledi. Tabak, o günü şöyle anlattı:

4 yaralıyı helikopterle getirdiler

“Yaklaşık 2.5 yıl önce uzmanlık eğitimi almak için bu hastaneye geldim. Radyoloji uzmanıyım. Eşim Nilsu da burada dermatoloji alanında eğitim görüyor. Mavi Marmara baskının ardından önce tercüman olarak acil servise çağrıldım. Ardından ilk müdahaleyi de Türk doktorlar olarak biz yaptık. İlk aşamada ne olduğunu bilmiyorduk. 4 Türk yaralıyı helikopterle getirdiler. Acil durum ünitesinde büyük bir kalabalık vardı. Her yerde İsrail askerleri görünce çekindik. İlk istenen, hastaların kimlik bilgilerini almamızdı.

Hastaların yanına geldiğimizde bilinçleri açıktı. Fakat psikolojik bir travma yaşadıkları belliydi. Ben özellikle, elleri çok ağrıyan ve tomografi çekilmesi gereken bir hasta ile uzun süre konuşup rahatlamasını sağladım. Rutin kontrollerini yaptık. Ardından gerekli ilk müdahalelerden sonra raporlarını yazdık ve sevkettik. Bizim gibi burada çalışan bir Türk ortopedist arkadaşımız bir hastanın ameliyatını, özellikle hastanın isteği üzerine gerçekleştirdi. 4-5 gün sonra taburcu edilip uçakla Türkiye’deki bir hastaneye gönderildiler.”

Hadassa, Osmanlı döneminde kuruldu

KUDÜS tepelerindeki Hadassa Hastanesi, kutsal topraklara hâlâ Osmanlı İmparatorluğu’nun hâkim olduğu 1912 yılında bir doğumevi olarak kuruldu. Bugün 850 doktoru, 1940 hemşiresi ve 1020 sağlık personeliyle İsrail’in devlet haricinde en büyük işvereni. Ayrıca kanser ve genetik başta olmak üzere birçok tedavide dünyanın önde gelen kurumlarından. hürriyet