Sınavda başarılı olmak ve istediği bölümlere girebilmek için çaba harcarken, veliler de çocukları için dua etti. LYS-1, Türkiye'de 81 il merkeziyle Lefkoşa'da gerçekleştirildi. Sınava 619 bin 133 aday katıldı. Adayların çoğunluğu, kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için sabah erken saatlerden itibaren sınav yerlerine geldi. Tek oturumda uygulanan ve saat 10.00'da başlayan sınav, 120 dakika sürdü. Sınavda matematik ve geometri testleri yer aldı. Matematik testinde 50 soru için 75 dakika; geometri testinde ise 30 soru için 45 dakika süre verildi. Geometri testindeki soruların 8'ini analitik geometri sorusu oluşturdu. Matematik ve geometri testleri ayrı soru kitapçıklarında yer aldı ve adaylar tek soru kitapçığı kullandı.

LYS-1'i değerlendiren uzmanlar özellikle geometrideki soru kalıplarının farklılaşmasından yakındı. Final Dershanesi Rehberlik Uzmanı Ülkü Duran, soru kalıbının her yıl farklılaşmasından dolayı full çıkarması beklenen öğrencilerin dahi 6 ila 10 arası boş soru bıraktıklarını belirtti. Duran, "Özellikle geometride hayal gücünü zorlayan sorular, matematikte ise hacimle alakalı konularda öğrencilerin beklemediği tarzda sorular geldi. Bu nedenle adayların sonuçla ilgili beklentileri de düştü" dedi.

SÜRPRİZ 'ALTIN ORAN' SORUSU

FEM Dershaneleri Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç ise matematik sorularının geçen seneki sorularla aynı oranda zorluk derecesine sahip olduklarını vurguladı. Ardıç "Fakat sorular çok zaman alıcıydı. LGS-1'de 18 soru kolay, 23 orta zorlukta, 6 soru normal üstü, 3 soru ise 'zor' dediğimiz kategoridendi. Müfredat dışı soru yoktu' dedi. Geometri sorularının da geçen seneye oranla uzun olduğunun altını çizen Ardıç, 'Uzun sorular işlem yapmayı gerektirir. İşlem yapılan soru sayılarında artış var. Artan işlem sayısı da zaman kaybı demektir" şeklinde konuştu. 11. sınıflara anlatılan 'altın oran' konusunun tam anlamıyla 'sürpriz' olarak öğrencilerin karşısına çıktığını kaydeden Ardıç, 'On birinci sınıflara bu konu anlatıldı. Mezun olanlar bu konuyu görmedikleri için yapmakta zorlanabilirler. Çünkü altın oran özel ilgi ve araştırma gerektiren bir konu' şeklinde konuştu.

DİL SINAVINDA TER DÖKTÜLER

LYS Yabancı Dil sınavı (LYS-5) dün öğleden sonra saat 14.30'da başladı. 49 bin 543 adayın katıldığı sınavda 80 soru için 120 dakika süre tanındı. Sınav Almanca, Fransızca, İngilizce olmak üzere 3 dilde yapıldı. Testlerde kelime bilgisi, dil bilgisi, Türkçe'den yabancı dile, yabancı dilden Türkçe'ye çeviri ve okuduğunu anlama ile ilgili sorular yeraldı. Testlerin tümü ayrı soru kitapçıklarında yeraldı.

LYS SONUÇLARI NASIL HESAPLANACAK?

LYS'de uygulanan testlere verilen cevaplar her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. Her adayın katıldığı her sınavda yer alan her test için bir standart puan hesaplanacak. Hesaplanan standart puanlar, testlerin ağırlık oranları kullanılarak ağırlıklı LYS puanları (ALYS) hesaplanacak. ALYS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek LYS puanları oluşturulacak. LYS'de 180 ve üzeri puan alanlar, LYS puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek. LYS sonuçlarının 15 Temmuz'a kadar internet aracılığıyla internetten adaylara duyurulması planlanıyor. Sınava giren ve sınavı geçerli sayılan tüm adaylara LYS Sınav Sonuç Belgesi gönderilecek. Bu belgede adayın her testteki doğru ve yanlış cevap sayısı, LYS puanları ve başarı sıraları, OBP ve AOBP'leri, yerleştirme puanları ve başarı sıraları yer alacak. Sınav sonuç belgesinde bir adayın yerleştirmede kullanılmayacak olan puanları yer almayacak. Sınav sonuçlarında YGS'nın LYS'ye göre biraz daha belirleyici olacağını belirten uzmanlar, 'LYS puanı hesaplanırken içinde hem YGS hem de LYS var. Bundan dolayı YGS'si önem taşıyor. Kontenjanların artırılması yeni üniversitelerin açılması öğrencilerin moral bozmaması için önemli bir sebep. Puanları ne olursa olsun gidebilecekleri yerler vardır. Tercih sürecini isabetli yapsınlar' dediler.

Polisin verdiği belge istenmedi

Zonguldak Ereğli'den ailesiyle il merkezine sınav salonuna gelmek için otomobille yola çıktığı sırada nüfus cüzdanını kaybettiğini fark eden Kerem Özkara (19), İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne başvurdu. Polisin verdiği, nüfus cüzdanının kayıp olduğuna yönelik evrak ve kimlik bilgilerinin olduğu kağıtla Zonguldak Fener Lisesi'ne gelen Özkara, sınav salonundan çıkarıldı. Konya Kulu'da LYS-1'e Mareşal Mustafa Kemal İlköğretim Okulu'nda giren Binnur Erdoğan, heyecanlanarak sınav baygınlık geçirdi. Salon görevlileri tarafından okula hemen ambulans çağırıldı. Erdoğan yapılan müdahalenin ardından kendisine geldikten sonra sınava devam etti.