İzmir'in Selçuk İlçesi Şirince Köyü'nde Ali Nesin'in kurduğu Matematik Köyü, masraflarını karşılayamaz duruma geldi.

İzmir'in Selçuk İlçesi Şirince Köyü'nde zeytin ağaçlarının dalları altında günde sekiz saat matematik çalışılıyor. Dünyanın dört bir yanından gelen profesörler, Aziz Nesin'in oğlu Prof. Dr. Ali Nesin'in kurduğu Matematik Köyü'nde lise ve Üniversite öğrencilerine matematiği anlatıyor.

Taş evleri, daracık serin sokakları, çardakları, amfitiyatrosu olan köyde televizyon yok, yüksek sesle konuşmak ve müzik dinlemek de yasak. Gün saat 07. 00'de kahvaltı ile başlıyor, sekiz saat matematik dersinin yanısıra öğrenciler, çöp topluyor, bulaşık yıkıyor, temizlik yapıyor. Köyde eğitim görmek için liseliler herşey dahil günde 50 lira, üniversiteliler ise 7 lira veriyor. ABD, Avrupa, İsrail ve Hindistan'dan gelen matematik profesörleri ücret almadıkları gibi, yol paralarını da kendileri karşılıyor.

Sabah ilk derslere giren Ali Nesin'in amacı, gençlere sudoku çözer gibi matematik çözdürmek. Matematik Köyü'nde 160 öğrenciye 10 öğretmen 70'ten fazla ders veriyor. 15 günlük eğitimde ne sınav var ne de not. Tek şart derslere katılım zorunluluğu.

EZBER YOK, DÜŞÜNME VAR

Felsefe öğretmeni Sevgi Can, öğrencileriyle katıldığı yaz okulunda soyut matematiği öğrenmenin mutluluğunu yaşarken; Pelin Sağ, matematikte sonuca ulaşmanın kolaylığını gördüğünü belirterek, "Lisede öğrendiklerimin ne kadar yanlış olduğunu doğrudan sonuca ulaşmayı, kanıtla bunu kolaylaştırmayı öğrendim. Çok ilginç bir yer. İnsanı büyülüyor. Matematik tutkusu olan herkese öneririm" dedi.

Nurşah Sağır, "Okulda sınava hazırlıyorlar, ezber yaptırıyorlar. Burada formüllerin nereden geldiğini, düşünmeyi öğrendim" dedi.

Eskişehir'den gelen Sema Küçüksöz ise analitik düşünmeyi öğrendiğini, hoşgörülü ortamda özgüveninin arttığını söyledi.

TÜBİTAK DESTEĞİ ÇEKTİ

Genç matematik dehaları yetiştiren köy, şu anda büyük bölümü yiyecek içecek harcamaları olmak üzere masraflarını karşılayamaz duruma geldi. Geçen yılı 35 bin lira borçla kapatan köyün bu yıl 120 bin lira açığı var. Nesin Vakfı'na yapılan bağışlarla ayakta durmaya çalışan Matematik Köyü'nü, geçmiş yıllarda 35- 40 bin liralık kaynaklarla destekleyen TÜBİTAK, dört yıl önce desteği kaldırdı. Ali Nesin'e göre bunun nedeni, TÜBİTAK'ın Bilim ve Teknik Dergisi'ne Darwin'i kapak yapmamasını, kendi çıkardığı Matematik Dünyası Dergisi'nde bir karikatürle hicvetmesi. Nesin, "TÜBİTAK Başkanı Profesör Nüket Yetiş'ten beş kez randevu istedim. Bırakın kabul etmeyi, cevap bile vermedi. Türkiye'de belli bir konumda olan insanların bir hizmet için orada olduklarını bilmeleri gerekiyor. Randevu reddetme ya da cevap vermeme hakları yok. TÜBİTAK temel bilimden uzaklaşan bir kurum haline geldi. Darwin skandalı sonrası köye karşı tavırları değişti. TÜBİTAK destekleseydi Doğu'da daha çok reklam yapar, daha çok gencimizi aramıza katardık" dedi.

BİLİM DİYEN HERKES SAHİP ÇIKMALI

Ali Nesin, bu köyü halk desteğiyle 3 milyon lira yatırımla kurduğunu belirterek, yine halktan destek istedi. Nesin, "Geçen yıl halk 200 bin lira destek oldu, o sayede yaz okulunu bitirdik. Bu yıl öyle bir çağrı yapamadık. Daha doğrusu utandım. Ancak çok sıkışığız. Halkımızdan 50, 100 lira bütçelerine ne uygunsa, gönüllerinden ne kopuyorsa vermelerini isterim. Bu köyü desteklemek gerekiyor. Atatürkçüyüm, Kemalistim, aydınlanmacıyım, bilim diyen herkesin burayı desteklemesi gerekir" dedi.