İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklardan 11"i katılırken, diğer 3 tutuklu sanık ile tutuksuz yargılanan 3 kişi
gelmedi.
Duruşmada ifadesi alınan sanıklardan Cem Şahin, bir süre Özel Kuvvetlerde uzman çavuş olarak çalıştığını, daha sonra elektrik teknisyeni olarak Yargıtayda görev yaptığını belirterek, kredi kartlarına 15 bin YTL borcu olduğunu ve borç alacak kimse bulamadığını söyledi.
Şahin, çocukluk arkadaşı olan sanık Mehmet Kocabaş"a durumunu anlattığını ifade ederek, "Kocabaş Ankara"ya geldiğinde kredi kartı borçlarımdan bahsettim. "Banka soyalım" dedi. Ben de "banka olmaz, kuyumcu soyalım" dedim. Soygunun İstanbul"da yapılmasını istedim, ancak o "İstanbul"da çok oluyor, Ankara"da yapalım" deyince, Demetevler"de yan yana iki tane kuyumcu buldum. Keşiflerini de yaptım" diye konuştu.

"PLANLADIM, AMA VAZGEÇTİM"
Kocabaş"a soygun için başka kişilere de ihtiyaçları olduğunu söylediğini ifade eden Şahin, şöyle devam etti:
"O, yanına aldığı 2 kişiyle Ankara"ya gelirken, kar maskesi, eldiven ve soygunda kullanılabilecek diğer malzemeleri de getirmişti. Belçika"da yaşayan dedem ölünce, bana miras olarak daire ve arsalar kaldı. Bunun üzerine soygundan vazgeçtim. Ancak geçmişte Özel Kuvvetlerde olmamdan dolayı polisle, askerle yüz yüze gelmek de istemedim. 17 Haziran 2007"de eşim ve iki çocuğumu İstanbul"a kayın pederimin yanına bırakıp, Ankara"ya dönecektim. Mehmet Kocabaş da benimle Ankara"ya gelmek istediğini söyledi. Bu arada Selçuk Ağar gelip benden kullandığım otomobili istedi. Ben önce vermek istemedim, ancak Mehmet Kocabaş kefil olunca verdim. Mehmet Kocabaş ile Selçuk Ağar gittiler, yaklaşık 45 dakika sonra geri döndüler. Biz Mehmet Kocabaş ile Ankara"ya giderken Bolu"da polisler yakaladı." Mehmet Kocabaş da benzer şekilde ifade vererek, Metris Cezaevi de dahil birçok yerin elektrik işlerini yaptığı için tanınan bir insan olduğunu, bu nedenle soygunun İstanbul"da değil, Ankara"da yapılmasını istediğini kaydetti.
Firari sanıklardan Selçuk Ağar"ın, olay günü kendisini işi olduğunu söyleyerek araçtan indirdiğini, yarım saat sonra da bıraktığı yerden aldığını ifade eden Kocabaş, "Otomobilden inerken bagajdan iki adet valiz aldı. Valizlerin içinde ne olduğunu bilmiyorum. Cem Şahin ile Ankara"ya giderken yakalandık" dedi.
Cem Şahin"in Sağlık Bakanlığında çalışan kardeşi İsmail Şahin de suçlamaları kabul etmeyerek tahliyesini istedi.
Çete lideri olduğu öne sürülen Ali Ünsal Aslan, avukatı olmadığı için ifade vermezken, diğer sanıklar da suçlamaları kabul etmeyerek tahliyelerini talep ettiler.
Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme heyeti, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

İDDİANAMEDEN
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, kuyumcu soygunlarını maske takarak gerçekleştirdikleri için "Maskeli Beşler" olarak tanınan sanıkların, uzun namlulu silahlarla 7 kuyumcu soygunu, 2 cinayet, gasp ve çok sayıda hırsızlık olayından sorumlu tutuldukları belirtiliyor.
İddianamede, 14"ü tutuklu 17 kişinin, "suç işlemek için örgüt kurmak ve bu örgüte üye olmak", "gasp", "adam öldürmek", "hırsızlık" ve "Ateşli Silahlar Kanununa muhalefet etmek" suçlarından 4 ile 184 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor.