Trendlere bakarak masaüstünü ölü ilan edenler oldu, yine trendlere bakarak "Hayır masaüstü ölmedi, dizüstünden masaüstüne dönüş var!" diyenler de oldu.

Tartışmaların doğmasının sebebi ise taşınabilir bilgisayarların fiyatlarının eskisi gibi astronomik olmaması. Çok pahalı modeller de var ama bundan birkaç yıl önce hayal edilmeyecek kadar uygun fiyatlarla, güç olarak masaüstü PC'leri aratmayan dizüstü bilgisayarlar satılıyor.

Hala arada bir çizgi ve ayrım var, iki platformunda da belirgin avantaj ve dezavantajları var. Ama az önce belirttiğimiz gibi uçurum birkaç yıl önceki kadar büyük değil.

Büyük şirketlerin masaüstü dizüstü tartışmalarına bakacak olursak:

AMD'den başkan yardımcısı Patrick Moorehead: "Küçük, kompakt masaüstü bilgisayarların yeniden yükseldiğini göreceğinizi düşünüyorum" diyor. Oldukça küçük, ucuz ve masaüstü bilgisayarlara alışkın olan tüketiciler için uygun fiyatlı ve popüler bir seçenek.

Ayrıca Moorehead, şirketlerin bolluk döneminde dizüstüne ağırlık verdiğini ama şimdi daha hesaplı masaüstü alternatiflere yöneldiğini düşünüyor.

Via'nın başkan yardımcısı Richard Brown: "Şirketler masaüstüne dönüyor, biz kesinlikle bunu görüyoruz." diyor. Onun dayanağı ise masaüstü bilgisayarların daha ekonomik olması, daha zor kaybolmaları ve daha zor çalınmaları.

Şirketlerden bağımsız bir diğer faktör ise Çin'in yükselişi. Çinli PC kullanıcıları eve geldiklerinde büyük ekran PC isteyecen kadar refah kazandı ve dünyanın sanayi devinin tercihi, bütün dünyanın tercihini etkiliyor./HÜRRİYET