Türkiye'nin çok gergin bir dönemden geçtiğini belirten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, liderleri toplantıya çağıracağını açıkladı. Gül, "Gün birlik beraberlik ve dayanışma günüdür” diye konuştu. Resmi bir ziyaret için Arnavutluk'ta bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül kendisini takip eden bir grup gazeteciye önemli açıklamalar yaptı.

Tokat'ta 7 askerimizin şehit edilmesi olayının kesinlikle faili meçhul kalmayacağını belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin gergin bir dönemden geçtiğini belirterek, liderleri Çankaya Köşkü'nde toplantıya çağıracağını söyledi. Gül, "Bunun açıkçası bir ön çalışmasını yapacağım. Tabii ki yapmayı düşünüyorum. Olabilirliğini görürsem beraber de yapmayı düşünüyorum” dedi.

ÜSLUP UYARISI

Herkesi sorumluluk bilinciyle hareket etmeye çağıran Cumhurbaşkanı Gül, "Herkes ama herkes ağzından çıkanı kendi kulağı bir dinlesin. Ayrım yapmadan söylüyorum, herkesin ağzından çıkanı kulağı dinlesin” diye seslendi.

Türkiye'nin gergin bir dönemden geçtiği hatırlatılarak, “Türkiye'de şiddet olayları var, 7 askerimiz şehidimiz oldu. Açılım süreciyle ilgili liderler arasında çok sert tartışmalar oluyor. Cumhurbaşkanı olarak liderleri toplamayı öngörüyor musunuz?” şeklindeki bir soruya Cumhurbaşkanı Abdullah Gül şu yanıtı verdi:

DAHA SIK GÖRÜŞELİM

"Gün soğukkanlı, dikkatli ve sorumlu hareket etme günüdür. Gün; milli dayanışmayı gösterme günüdür. Terör örgütünün ve terör örgütlerinin onların hedefi hep bellidir. Hep zayıflatmak ve kaos ortamı çıkartmak ve buradan devleti milleti güçsüz hale getirip bir taraftan kendi propagandalarını yapmak ve bir taraftan da empoze etmektir. Önemli kişiler, liderler kendi aralarında gerekirse kapalı oturumda konuşmak gerekir. Bunları bilgi vermeye de gerek yok bunlar için. duyurmaya da gerek yok. Ama böyle bir dönemde kendi ülkemizi zayıf düşürmeye hakkımız yok.

Türkiye'yi idare edenler tabii, hükümet açısından da söylemiyorum herkese söylüyorum. Bu herkesin sorumluluğundadır. İktidar, muhalefet, Meclis'in dışındakiler… Herkes için söylüyorum. Gün bu gündür.”

Gül, liderleri yuvarlak masa etrafında toplayıp toplamayacağına ilişkin soru üzerine ise "Ben bunu düşünüyorum. Yalnız bundan önce tabii ki bir ön çalışma yapacağım. Bunun olabilirliğini görmem lazım" cevabını verdi.


Tokat faili meçhul kalmayacak


Tokat'ın Reşadiye ilçesinde 7 askerimizin şehit olduğu olayın faili meçhul kalmayacağı sözünü veren Cumhurbaşkanı Gül şöyle konuştu: “Bu işin zamanı, yeri, yapılış şekline baktığınızda çok aleni bir provokasyon ve bir plan var ortada. Yanlış da anlaşılmasın provokasyon deyince hemen terör örgütün dışındakiler akla gelir onu söylemek istemiyorum. Diyarbakır'da da hatırlarsanız 2 sene önce bir polis otosuna terör örgütü saldırmıştı, çok sayıda polis şehit olmuştu. Onu da devlet yaptı diye yürüyüş yaptılar, ondan sonra katilleri bulundu. PKK terör örgütünün elemanları ortaya çıktı. Başka örgütler de olabilir. Herkes olabilir… Kesinlikle bu iş faili meçhul kalmaz. Ama dikkati çekmek isterim; bunun yeri, hem coğrafi olarak yeri hem mevkii olarak, Anadolu'nun ortasındaki bir mevki olarak hem de yapılış şekli ve zamanı çok açık. Türkiye'nin bu oyunlara gelmemesi lazım.”

Cumhurbaşkanı Gül, olayın zamanlamasına dikkat çekilerek, "Başbakan'ın ABD seyahati, Anayasa Mahkemesi'nde DTP davası, açılım sürecini kesmek için mi?” şeklinde yöneltilen bir soruya ise "Bütün bunlar. Hepsi, bütün bunlar. Çok daha geniş bir şekilde düşünürüm doğrusu” diye cevap verdi./yeni şafak