CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek"in kızı California Üniversitesi Antropoloji Bölümü öğretim üyesi Esra Özyürek"in, “Modernlik Sosyolojisi/Kemalizm, Laiklik ve Gündelik Hayatta Siyaset” isimli kitabında, tartışma yaratacak tespitler yer alıyor. Özyürek kitabın önsözünde, “Kemalist” kesimin Atatürk"e bakış açısını yakalama fırsatı bulduğunu belirterek, şöyle diyor: “Kemalist müteşebbis ve tüketiciler Cumhuriyet"in kurucusunu kişisel yaşamlarına ve girişimlerine yaratıcı tarzlarda uyarlamışlardı. Restoran ve barlar için içki masasında Atatürk, gece kulüpleri için dans eden Atatürk resmi vardı.”

Esra Özyürek, çalışmalarına yardımcı olan anne ve babasıyla da zaman zaman tartışmış. En çarpıcı fikir ayrılığı ise Merve Kavakçı"ya verdiği destekte yaşanmış. Özyürek, kitabında şöyle anlatıyor: “1999 seçiminden sonra Birikim Dergisi"nde ilk türbanlı Türk milletvekilinin yurttaşlıktan çıkarılma süreci üzerine bir yazı kaleme aldım. Ailem yazıdan haberdar olunca, siyasi müttefikleri tarafından duyulsa bunun kendileri için hiç hoş olmayacağını söylediler. Babam yarı şaka RP"nin fahri avukatları olabileceğimi söyledi.”

Muhalifler susturuldu

Özyürek"in bir diğer tespiti de, 28 Şubat süreciyle neredeyse simgeleşen 10.Yıl Marşı ile ilgili. Özyürek, cumhuriyetin ilk yıllarında yazılan marşın 1998"li yıllarda İstiklal Marşı"ndan daha popüler hale geldiğini vurguluyor ve “10.Yıl Marşı, 1998"in toplumsal ve ekonomik durumu için oldukça uygunsuzdu. Buna rağmen muhalif sesleri susturmak için kullanıldı.”
Vatan