Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaş sebze ve meyvede üretici fiyatı ile market fiyatı arasında altı kata yakın fark olduğunu açıkladı.

Bayraktar, konuyla ilgili açıklamasında, "Birliğimizce Aralık ayı için yapılan tespitlere göre, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farklara baktığımızda yaş sebze ve meyvede %468,7, baklagillerde %351,5, kurutulmuş ürünlerde %346,4, pirinçte %273,2"lere ve hayvansal ürünlerde %269,6"lara kadar çıktığı görülmektedir” dedi.

Bayraktar, üretici ve tüketici fiyat farkının en fazla olduğu ilk beş ürünün %468,7 ile mandalina, %385,3 ile salatalık, %352,1 ile domates, %351,5 ile nohut, %346,4 ile kuru üzüm olduğunu belirtti.

Tüketici fiyat seviyelerindeki yüksekliğin üreticiden kaynaklanmadığına işaret eden Bayraktar, "Tüketicilerimizin gıda ürünlerini pahalıya tüketmesinin sorumlusu üretici değildir. Bilakis ürünün üreticiden tüketiciye ulaşıncaya kadar geçtiği hal, pazar ve market zinciri halkalarının, fiyat artışlarında önemli rol oynadığı anlaşılmaktadır" dedi.


HÜRRİYET