AVRUPA Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, Euro’nun ‘vazgeçilmez’ olduğunu söylemesine ve kurtarılması için gerekirse tahvil alım planı yapabileceklerinin sinyalini vermesine rağmen uluslararası piyasalarda ikna edici bulunmadı.

ECB’nin yüzde 0.75 olan gösterge faizini değiştirmediği aylık toplantının ardından açıklama yapan Draghi’nin konuşması sürerken düşüşler başladı. Önemli para birimleri karşısında inişe geçen Euro, 1.21 dolara kadar geriledi. Avrupa borsalarında da sert satışlar dikkati çekti. Frankfurt’ta Dax’ta kayıp yüzde 2’yi bulurken, Paris borsasında CAC 40’ta düşüş kapanışa doğru yüzde 2’yi geçti. İMKB 100 endeksi de günü yüzde 0.47 kayıpla 63 bin 777 puandan tamamladı. Piyasalar Draghi’nin geçen hafta ‘Euro’yu korumak için elimizden geleni yaparız’ demesinden bu yana piyasalarda olumlu seyir devam ediyordu.

ECB hükümet değil

Olası bir faiz indirimini görüştüklerini ancak şu anın doğru zaman olmadığına karar verdiklerini kaydeden Draghi şöyle devam etti: “Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) ve Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) girişiminin başarılı olması için ülkelerin öncelikle EFSF’ye yönelmeleri gerekiyor. ECB hükümetlerin yerini alamaz. Euro krizine yönelik standart dışı önlemler alabiliriz. Bu önlemleri önümüzdeki haftalarda tasarlayacağız.”

Tahvil alım sinyali

ECB’nin Euro’nun geleceğine yönelik tüm şüphelerin giderilmesi için, elinden geleni yapacağı yönündeki görüşlerini yineleyen Draghi şunları söyledi: “ECB olarak yeterli miktarda ülke tahvili alma konusunda hükümetlerle gücümüzü birleştirebiliriz. Tahil alım programını yatırımcıların endişelerini gidermeye yönelik olarak kısa vadelerde yapabiliriz. Bunun ayrıntılarını önümüzdeki hafta açıklayabiliriz. Ancak yeni programın önceki programlardan farklı olarak, ön koşulları oluşturulmalı.”

Enflasyon yüzde 2

Euro Bölgesi enflasyonuna da değinen Draghi, “Euro Bölgesi’nde büyüme zayıf olmaya devam ediyor, artan belirsizlik güven üzerinde baskı yaratıyor. Enflasyon yılın geri kalanında gerilemeli, 2014’te yüzde 2’nin altında olabilir. Bazı ülkelerin devlet tahvil tahvillerinin risk primleri fevkalade yüksek, bu para politikasının işleyişini zorlaştırıyor.”

Ziraat’ın aktifleri 153.7 milyara çıktı

ZİRAAT Bankası, Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayınlanan bilançosunda, 2012 yılında 30 Haziran itibariyle bankanın konsolide olmayan net dönem kârının 1 milyar 271 milyon 889 bin lira olduğu belirtildi. Ziraat Bankası Hüseyin Aydın, brüt kârın 1 milyar 696 milyon TL olduğunu belirterek, “Vergi karşılığı 424 milyon TL ve net kârı da 1 milyar 272 milyon lira olarak gerçekleşti. Geçen senenin aynı dönemiyle karşılaştırıldığında net kârda yüzde 25’lik bir artış oldu. Bu çeyrekte toplam aktif büyüklüğümüz 153.7 milyar TL’ye ulaştı. Haziran sonu itibarıyla kredilerimiz 69.5 milyar TL olarak gerçekleşirken, kredilerin aktif içindeki payı yüzde 45’e çıktı” dedi. Kaynak yapısının çeşitlendirilmesi ve derinleştirilmesi hedefi kapsamında, ilki 2012’nin ilk çeyreğinde gerçekleştirilen TL cinsi menkul kıymet ihracının ikincisinin bu dönem içinde gerçekleştirildiğini hatırlatan Aydın, ‘’Toplam 500 milyon lira planlanan söz konusu ihraca 2.2 milyar liralık talep geldi. Nihai ihraç tutarı, ek satış haklarının da kullanılması ile 1 milyar lira oldu” dedi.

Yapı Kredi’nin net kârı 838 milyon lira oldu

YAPI Kredi, 2012 yılının ilk yarısında konsolide bazda 838 milyon TL’lik net kâr elde etti. Bankanın ikinci çeyrek net kârı ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 2 yükselerek 424 milyon TL olarak gerçekleşti. Konsolide aktif büyüklük 124.2 milyar TL’ye ulaşırken, toplam krediler 72.9 milyar TL’ye yükseldi. Sermaye yeterlilik oranı banka bazında yüzde 14.5, grup bazında ise yüzde 14.4 seviyesinde gerçekleşti. Bankanın toplam gelirleri 3 milyar 244 milyon TL’ye ulaşırken, temel bankacılık gelirleri ise bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16 yükseldi. Yapı Kredi Bankası CEO’su Faik Açıkalın, Yapı Kredi’nin ‘akıllı büyüme’ ile bankanın performansının başarılı olduğunu belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Büyümemizin lokomotifi bireysel ihtiyaç kredilerindeki yüzde 13, kredi kartlarındaki yüzde 16, KOBİ kredilerindeki yüzde 8 ve orta ölçekli ticari kredilerdeki yüzde 12’lik artışlardır. Öte yandan, Türk Lirası kredilerde yılbaşından bu yana yüzde 11 büyüdük. Aaktiflerimizin hemen hemen yüzde 60’ını ekonominin finansmanı için kullanıyoruz.”

TEB 243 milyon lira kâr açıkladı

YILIN ilk yarısında TEB’in net kârı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 115 artarak 243 milyon liraya ulaştı. Toplam mevduatı 25.1 milyar lira olan TEB, toplam aktiflerini de 40.6 milyar TL’ye ulaştırdı. Özsermayesi 4.5 milyar TL olan TEB’in kredileri bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 17 oranında artarak toplam 28.3 milyar TL’ye ulaştı. Nakit kredilerin toplam aktifler içerisindeki payı 2012 yılının ilk yarısında yüzde 70 seviyesini aşarken, KOBİ kredilerinin toplam krediler içindeki payı ise yüzde 45’e ulaşytı. TEB Genel Müdürü Varol Civil, TEB’in tarımın tüm alt kollarında işletme ve yatırım kredileri ile üreticinin yanında yer aldığını belirterek, “TEB, Harman Kart ile de üreticilerin ihtiyaçlarını finanse ediyor. Hızlı bir yapılanma ve modernleşme süreci içerisinde olan tarım sektörüne hizmet edebilmek için TEB tarımsal iş modellerini sürekli yenilemekte ve organizasyon yapısını büyütüyor. Bankamız 2012 yılında da tarımsal işletmelerin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak ürünlere, birim katma değeri ve ülke ekonomisine katkısı yüksek olan sektörlere yoğunlaşacaktır” diye konuştu.

Macaristan TL cinsi tahvil ihraç edecek

MACARİSTAN, aralarında Türkiye ve Azerbaycan’ın da yer aldığı bazı ülkelerde lokal para birimlerinden tahvil ihracı için görüşmeler yapıyor. Bankacılara göre bir başka ülkenin TL cinsi borçlanma piyasasında ihraca çıkmasının piyasanın derinleşmesine orta vadede önemli katkıda bulunacağını belirtiyor. Türkiye’de bir ilk olacak başka bir devlet hazinesinin TL cinsi ihracı için Macar yetkililer, Türkiye’nin büyük aracı kurumlarıyla görüşüyorlar. Macar yetkililer kısa süre önce Türkiye’yi ziyaret edip isteklerini dile getirseler de, hem Türkiye’de daha önce benzer bir ihraç yapılmamış olması hem de Macaristan’ın önce IMF ile görüşmelerini tamamlamak istemesi ihracın kısa vadede tamamlanmayacağını gösteriyor. Macaristan Hazinesi (AKK) de Reuters’a yaptığı açıklamada, “Hükümet tarafından da daha önce açıklanan doğuya açılma çalışmalarımız çerçevesinde AKK birçok sabit getirili menkul değerler piyasasında borçlanma fırsatlarını değerlendiriyor” dedi. SPK yetkilileri, bu konuda sadece Türkiye’yle değil, Azerbaycan ve başka ülkelerle de görüşüldüğünü kaydediyor.

Hürriyet