Çin'de binlerce yıldır faydaları için tüketilen bu bitki aynı zamanda uzun yaşamın da sırrını içinde barındırıyor.
Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde yüzyıllardır şifa kaynağı olarak bilinen kırmızı reishi mantarı üretiliyor. Türkiye'de üç yerde üretimi olan kırmızı reishi mantarının, Karadeniz bölgesindeki tek üretim yeri Bozkurt ilçesi. Oğuzkanlar İşletmesi tarafından üretilen reishi mantarı doğada çok nadir olarak bulunuyor.

Firma sahibi Süleyman Oğuzkan, Çin'de binlerce yıldan itibaren faydalarından dolayı ihtiyaç hissedilen ve Çin hanedanlığının kıymetli bir hazinesi durumunda olan kırmızı reishi mantarının, uzun yaşamın kaynağı olarak bilindiğini ifade etti. Oğuzkan; kırmızı reishi mantarının; bağışıklık sistemine, sinir sistemine, boşaltım sistemine, dolaşım sitemine, kas ve kemik sistemine, kansere, bronşite, diabete, fiziksel görünüşe, beden ve ruh sağlığına ve yaşlılığa faydalı olduğunu açıklandı.

Süleyman Oğuzkan, "Reishi, Japonca'da ölümsüzlük anlamına geliyor. Haşa ölümsüzlük Allah'a mahsus, lakin sağlık kaynağı olan mantarın ömrü uzatmasından dolayı bu isim verilmiş olabilir. Kırmızı reishi mantarını 3'er gramlık 30 paket halinde ambalaj yapıyoruz.Yıllık 800 kg üretim yapıyoruz. Ürettiğimiz mantarları yurt içi ve dışında pazarlıyoruz. Sadece İstanbul'da 1 ayda 60 kilogram tüketiliyor." şeklinde konuştu.

Şifa kaynağı olan mantarın, kendine özgü bir hazırlanma şekli olduğunu ifade eden Oğuzkan, şöyle dedi: "Cam demlikte metal ile temas etmeden 30 dakika 1 litre suda kaynatılarak isteğe göre sıcak ya da soğuk olarak tüketilmeli. Şeker ya da tatlandırıcı kullanılmamalıdır. İsteğe bağlı olarak bal ile tatlandırılabilir. Çok tanınmış bir mantar çeşidi olmayan kırmızı reishi mantarını yiyenler ise tadını bildiğimiz mantarlardan farklı ama lezzetli, ayrıca şifa kaynağı olduğunu bildiğimiz için ayrı bir lezzetli geliyor."