Bozok, 'şehir efsanesi olmuş' konulardan birisinin de mantarın 'kırmızı ete denktir' şeklindeki inanış olduğunu belirterek, 'Böyle bir şey asla yok. Mantar faydalı bir gıdadır fakat asla etin, proteinin yerini tutmaz, bu nedenle Ramazan ayı dışında beyaz et ürünleri ağırlıklı olması şartıyla yeterince tüketmeliyiz' dedi.

Acar, vücudun proteine ihtiyacının bulunduğunu ancak oruçlu iken bu miktarı diğer günlere oranla aza indirmek gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

'Mantar faydalı bir gıdadır, fakat asla etin, proteinin yerini tutmaz. Bu nedenle ramazan ayı dışında beyaz et ürünleri ağırlıklı olması şartıyla yeterince tüketmeliyiz. Aksi takdirde iki yönlü riski vardır; birincisi ürat miktarı fazladır, ikincisi de üre miktarı fazladır, bol bol su içeceğiz. İftardan sahura kadar günde en az 2-3 litre su içeceğiz ki; böbrekler susuz kalmasın.'

Kültür mantarında yeteri kadar protein olmadığını, birinci sınıf gıda olarak adlandırılan süt, süt ürünleri, et, et ürünlerindeki proteinin diğer gıda maddelerde bulunmadığını anlatan Prof. Dr. Acar, 'Yumurta, süt, et bunlar temel birinci sınıf protein içeren gıdalardır. Ne bitkilerdeki protein, ne kültür mantarındaki protein buna eşdeğer asla olamaz' diye konuştu.

Yenişafak