Bugün TBMM Başkanlığı'na sunulan Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı''nın yasalaşması durumunda manipülasyona hapis cezası artacak.

Kanun tasarısında ayrıca sermaye piyasasında bilgi suistimali ve piyasadolandırıcılığı eylemlerinin cezalarının alt sınırı 2 yıldan 3 yıla çıkarılacak. Tasarının yasalaşması durumunda, sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcı kararını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayan ve bu suretle kendisine veya bir başkasına doğrudan veya dolaylı menfaat sağlayanlar 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak. 

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş konuyla ilgili 23 Eylül'de AA'ya yaptığı açıklamada, piyasa dolandırıcılığı ya da bilgi suistimali nedeniyle suç duyurusunda bulundukları ve suçu ispatlanan kişiler için mahkemelerce genellikle yasada öngörülen cezanın tabanı olan 2 yıl hapis cezasının verildiğini, 2 yıla kadar hapis cezalarının da genellikle hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararı ile verildiğini söyleyerek, bu yüzden hapis cezasının caydırıcılığının azaldığını, asgari hapis cezasının en az 3 yıla çıkarılması gerektiğini belirtmişti. 

Öte yandan tasarıya göre halka açık şirketlerde ortaklıktan çıkarma hakkının kullanımında satım bedeli, borsada oluşan son 30 günlük ağırlıklı ortalama fiyattan değil, "adil bedel" üzerinden gerçekleştirilecek. Tasarıda "adil bedel"in hesaplanmasına ilişkin usul ve esasların, Sermaye PiyasasıKurulu (SPK) kurulu tarafından belirleneceği belirtildi.

Borsa kotundan çıkmak isteyen halka açık şirketlerin yüzde 95'ine sahip olan ortaklar, çağrıda son 30 günlük ağırlıklı ortalama fiyattan "ortaklıktan çıkarma bedeli" ödeyerek diğer pay sahiplerinin paylarını alabiliyordu. Bu uygulama yatırımcılar tarafından tepkiyle karşılanmış ve SPK tebliğ ile gerekli düzenlemeleri yapmıştı.