İsyancılar stratejilerini kebapçılarda belirledikleri için 'Mangalcılar' olarak anılıyor. Kocaoğlu ve ekibinin toplanma mekanları ise balık restoranları. Bu nedenle lakapları 'Balıkçılar.'
 
Kocaoğlu, CHP'li vekil Mehmet Ali Susam ile 12 Haziran seçimlerinden 2 gün önce 'körfezin pis kokusu' yüzünden kameralar önünde tartışmıştı. Kocaoğlu, Susam'a "Sen bana hesap soracak adam mısın be, manyak" diye bağırmıştı. Koçaoğlu kendisini dışarı çıkarmak isteyen Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak'ı da itmişti.
 
İzmir'de sekiz CHP'li belediye, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na isyan bayrağı açtı. İddialara göre İzmir'deki kavganın sebebi büyükşehir belediye başkanlığı. Kocaoğlu, bir daha aday olmayacağını açıklayınca ilçe belediyeleri arasında büyük bir yarış başladı. Yarışın tarafı olan belediye başkanlarının İzmir'deki lakabı ise "mangalcılar" ve "balıkçılar".
 
İSYANDA BAŞI ÇEKENLER
 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için iki ilçe belediye başkanı şanslı olarak görülüyor. Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ile Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak. Bu iki isim Kocaoğlu'na kazan kaldıran sekiz belediye başkanının başını çekiyor. Bu gruba "mangalcılar" ismi veriliyor. Gruba mangalcılar isminin verilmesinin nedeni, toplantılarını mangal lokantalarında yapmaları. Durak, Ahmet Priştina'nın hayatını kaybetmesinden sonra Baykal'ın da büyükşehir belediye başkan adayıydı. Fakat Durak, Kocaoğlu'na karşı yarışı kaybetmişti.
 
SEÇİM MİLAT OLDU
 
Son genel seçimde AK Parti'nin İzmir'de CHP'yle arayı kapatması isyanın da çıkış noktası oldu.
 
İzmir'de büyük başarı gösteren AK Parti'nin birinciliğine iki ilçe, Karşıyaka ve Çiğli engel oldu.
 
Yani isyancıların başını çeken Durak ile Solak'ın belediye başkanlığı yaptığı iki ilçe. Karşıyaka'da CHP, AK Parti'ye 90 bin fark atarken, Alevi nüfusunun yoğun olduğu Çiğli'de de CHP önceki seçime oranla oylarını artırdı.
 
ÖNDER SAV DA TARAF
 
Mangalcıların liderleri arasında Durak ve Solak'ın yanı sıra Önder Sav'a yakınlığıyla bilinen Sıtkı Kürüm de bulunuyor. Kürüm'ün Kocaoğlu karşıtı cephede yer almasının sebebi ise kurultay sürecinde Kocaoğlu grubunun Sav grubunun kayıtlarını yok etmesi.
 
BALIĞI TERCİH EDİYORLAR
 
Kocaoğlu ve beraberindeki ilçe belediye başkanları da toplantılarını Balçova, Urla ve Narlıdere gibi balık lokantalarının çok olduğu yerlerde yaptıkları için "balıkçılar" olarak anılıyor.
 
Mangalcıların Kocaoğlu'na yönelttiği suçlamalardan biri 'balıkçılar' bünyesindeki ilçe belediyelerine yoğun yatırım yapması. Balıkçı olarak anılan belediye başkanları arasında Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur ve Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol bulunuyor.
 
MYK belirleyici olacak
 
Kocaoğlu, kentte kavga patlayınca ilçeleri ziyarete başladı. Fakat Kocaoğlu'nun ilk olarak kendine yakın Foça, Aliağa, Urla, Balçova, Narlıdere, Güzelbahçe, Seferihisar, Gaziemir ve Selçuk belediyelerini ziyaret etmesi dikkat çekti. Mangalcılar ve balıkçılar arasındaki mücadele CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bugün açıklayacağı yeni MYK listesi ile netleşecek.
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Yüksel, Kocaoğlu'nun en büyük destekçisi ve aralarında ticari ilişkiler bulunduğu da iddia ediliyor. MYK'da yer alamamamsı Yüksel'in genel merkezde gücünün azaldığını ortaya koyacak. Bu durumda kavganın seyri de değişebilir.
 
Dananın kuyruğu bugün kopuyor
 
Kılıçdaroğlu, yeni MYK'yı bugün MYK toplantısı öncesinde açıklayacak. Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum'u görevden almayı planlayan Kılıçdaroğlu, tepkiler üzerine vazgeçti. Örgüt ve Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin de koltuğunu koruyacak.
 
Kılıçdaroğlu, verim alamadığı Sezgin Tanrıkulu, Hurşit Güneş, İzzet Çetin, Umut Oran, Emrehan Halıcı ve benzeri isimleri yeni MYK'ya almayacak. MYK üyeliklerine Parti Meclisi'nde bulunan genç isimlerin getirilmesi bekleniyor. Kılıçdaroğlu'na teorisyenlik düzeyinde destek veren genel başkan yardımcıları Osman Korutürk, Sencer Ayata ve Faik Öztrak'ın yanı sıra tanıtımdan sorumlu Erdoğan Toprak görevlerine devam edecek.