Türkiye'de en fazla tanınan mandalina türü olan satsuma mandarin üretiminin önemli bölümünün yapıldığı İzmir ve çevresinde bu yıl rekor ihracat beklentisi, havaların mevsim normallerinin üzerinde gitmesi nedeniyle tehlikeye girdi. 

Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu ve Yaş Meyve, Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, satsuma mandarinde geçen yıla göre daha iyi bir sezon yaşandığını ifade etti.

İzmir ve ilçelerinde yoğun olarak tarımı yapılan satsumada geçen yıl kuraklık nedeniyle rekoltenin çok düşük gerçekleştiğini ifade eden Türkmenoğlu, bu yıl ise sezona iyi başladıklarını söyledi.

Sezon başında yapılan rekolte tahminlerine göre üretimin İzmir, Muğla ve Aydın'da geçen yıla göre yüzde 30 artarak 200 bin tona ulaşmasının beklendiğini, kurların verdiği avantaj da değerlendirilerek ihracatta rekor beklentisi içine girildiğini kaydeden Türkmenoğlu, üretimde öngörülemeyen firelerin, rekor ihracat beklentisini tehlikeye düşürdüğünü söyledi.

Türkmenoğlu, şöyle konuştu:

''Türkiye'deki üretimlere baktığımızda bu yıl Ege'de yüzde 30, Mersin'de yüzde 40 rekolte artışı olacaktı. Ancak havaların kış mevsimi ortalamalarının üzerinde gitmesi meyvelerin hızlı olgunlaşmasına ve lekelenmesine neden oldu. Sezonun ilk 45 günlük dönemini tamamladık. Normalde 45 gün daha sürmesi gerekiyordu. Ancak meyvelerin erken olgunlaşması nedeniyle 15-20 gün içinde sezonun biteceğini tahmin ediyoruz.

Daha toplama aşamasında fire oranı yüzde 30-40'lara vardı. Bu durum ihracatta da rekor beklentimizi tehlikeye soktu. Sezon başında geçen yılın 3 katına yakın bir artış bekliyorduk ancak iki katını bile bulmayacak gibi gözüküyor.''

-ALTERNATİF ÜRÜN-

Bu yıl Rusya ve Ukrayna'ya yapılan ihracatta bu ülkelerin para birimi değerlerinin gerilemesi nedeniyle fiyat kaynaklı sorunlar yaşandığını kaydeden Türkmenoğlu, AB ülkelerine yapılan ihracatta ise artış olduğunu söyledi.

Son dönemde bir çok üreticinin arazilerini mandarin ve portakal bahçesi olarak ayırdığını belirten Türkmenoğlu, pamuk, buğday, mısır gibi ürünlerden kaçan üreticilerin, narenciyeyi çare olarak gördüğünü kaydetti.

Ege Bölgesi'nde Aydın'ın ilçeleri ve Selçuk bölgesinde bahçe alanlarının hızla arttığına dikkati çeken Türkmenoğlu, ''Dünyada tüketimin artmasına rağmen İspanya, Brezilya, Güney Amerika gibi büyük üreticilerin yanı sıra, Çin, Fas ve Mısır'da da narenciye üretim alanları hızla artıyor. Sektör geçen dönemde yeni açılan pazarlarla büyüdü ancak artık bu büyüklük bir noktaya kadar geldi. Dolayısıyla Türkiye'deki üretim sahalarının da hızla büyümesinin çok iyi olmadığını düşünüyorum'' şeklinde konuştu.

İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse de üretici için iyi başlayan sezonun havaların soğumaması nedeniyle tersine döndüğünü söyledi.

Sezon başında bahçeden kilogramı 90 YKr'ye mal verirken, şu anda aynı fiyata pazarda satış yapıldığını kaydeden Köse, ''Son haftalarda meyvelerin birden olgunlaşarak piyasada arz fazlası oluşturması nedeniyle fiyatlar geriledi. Mandalina üreticisi havaların bir an önce soğumasını bekliyor'' dedi.

-RUSYA PAZARI SIKINTISI DEVAM EDİYOR-

Türkiye'den Rusya'ya önemli miktarda narenciye ihracatı gerçekleştiren Aydemirler Genel Müdürü Kibar Aydemir, bu yıl narenciyede Rusya pazarının ekonomik kriz nedeniyle daraldığını belirtti.

Rusya'ya yapılan ihracatta domates ve üzümde baş gösteren ilaç kalıntısı sıkıntısının narenciyede de görüldüğünü bildiren Aydemir, henüz TIR'ların geri döndürülmesi olaylarına çok rastlanmasa da Rus makamlarından uyarı yazıları alındığını ifade etti.