Kanalİstanbul projesini açıkladıktan sonra İstanbul'da kurmayları ile değerlendirme toplantısı yapan Başbakan Erdoğan, projenin ayrıntıları hakkında da önemli bilgiler verdi. Erdoğan'ın kurmayları ile paylaştığı bilgilere göre projenin sadece kanal maliyeti 10 ila 15 milyar doları arasında gerçekleşecek. Proje Cumhuriyetin 100. Kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında tamamlanmış olacak.
Kanalistanbul'un 2 yıl sürecek projelendirme çalışmalarının ardından 2014'te temeli atılacak. Erdoğan'ın kurmayları ile paylaştığı bilgilere göre kanalın inşası sırasında en az 1 milyon işsize iş imkanı sağlanacak. Projenin tamamlanmasından sonra bölgedeki 1,5 milyonluk yeni bir iş imkanı ortaya çıkacak. Proje ile Türkiye'nin 10 yıllık işsizlik sorununa büyük oranda çözüm bulunacağı da ifade ediliyor.
 
Başbakan Erdoğan, kurmaylarıyla yaptığı görüşmede, Çılgın Proje'nin ayrıntılarına de girdi. Projenin tamamen hayata geçmesi için 40 milyar dolarak yakın bir harcama yapılacağını ifade etti. Büyük oranda hazine arazileri içinde geçecek kanalın, 45-50 km uzunluğunda olacağı ancak, ihtilaflı bazı arazilerin sebebiyle de bu uzunluğun 3-5 km artıp azalabileceğini kaydetti.
 
Kanalın su derinliği yaklaşık 25 metre olacak. Su yüzeyinde genişlik yaklaşık 145-150 metre civarında olacak. Kanalın tamamı demir ve çimento dökümü ile sağlanacağı için, demir ve çimento sektöründeki üretim artışı iki katına çıkacak. İnşaat sektöründeki yıllık 4,2'lik büyüme oranı projenin başlaması ile birlikte iki katına çıkacak. Yıllık çimento üretimini 66 milyon ton olan Türkiye'nin proje ile üretimin 100 milyon tonun üzerine çıkarması bekleniyor.
 
23,6 milyon ton olan çelik üretiminin de projeye başlanması ile birlikte 35 milyon tonu bulması bekleniyor. 8 milyon ton olan demir üretiminin proje ile birlikte 13 milyon tona ulaşacağı tahmin ediliyor. Tahmini bilgilere göre çimento, demir çelik sanayindeki üretim artışları ile birlikte bu sektörlerde küresel kriz sebebiyle baş gösteren kriz son bulacak. Sektörde çalışan işçi sayısı yüzde 25 artacak. İki sektörün toplam üretiminin 50 milyar doları geçeceği tahmin ediliyor.
 
Kanalİstanbul'un devreye girmesi ile İstanbul Boğazı'ndan geçebilmek için gemilerin Karadeniz ve Marmara'da günlerce beklemesine gerek kalmayacak. Böylece yıllık 1,4 milyar dolarlık bekleme zararı ortadan kalkacak. Kanaldan günde 150-160 gemi geçecek. Halen İstanbul Boğazı'ndan yılda 51 bin gemi geçerken, Kanalistanbul'dan yılda 85 bin gemi geçebilecek. Projenin çevresel maliyetlerini ortadan kaldırmak için bölgedeki maden ocakları kullanılacak. Maden ocaklarının kullanılması ile birlikte çevresel düzenlemeler de yapılmış olacak. Maden ocaklarının önemli bir bölümü göle dönüştürülecek. Projenin çevresel maliyetlerinin 2 milyar doları bulması bekleniyor. Kanalİstanbul'un doğu ve batı yakalarında iki mega kent inşa edilecek. Her bir kentin 1'er milyon nüfusa sahip olması planlanıyor. İki şehir kanala sıfır konumda olmayacak. Kanalın iki yanı büyük parklar, fuar kongre ve alışveriş merkezleri ile donatılacak. Yerleşim yerleri ise bu alanların bittiği yerden başlayacak.
 
Kanalİstanbul projesi ile birlikte İstanbul Boğazı'nda üçüncü boğaz köprüsü de yapılmış olacak. Kanal üzerinde ise 4 büyük geçiş köprüsü yer alacak. Böylece köprü sayısı 5'e yükselecek. Ancak ihtiyaç duyulması halinde kanal üzerine iki köprü daha yapılması öngörülüyor. Proje çerçevesinde bölgede yeni bir havaalanı da inşa edilecek. Havaalanının maliyetinin de 10 milyar doları bulması öngörülüyor.
 
Ayırca bölgede uluslar arası her türlü toplantının yapılabileceği 3 kongre merkezi inşa edilecek. Dünyadaki örnekleri araştırılarak dünyanın en büyük kongre merkezlerinden biri buraya yapılacak. Bölgeye dünyanın en büyük alışveriş merkezlerinden birinin de inşa edilmesi de planlanıyor. Projenin bir çok etabına yabancı yatırımcıların ilgi duyduğunu anlatan Erdoğan, bu sayede 20 ila 30 milyar dolarlık bir yabancı yatırımcıyı İstanbul'a çekebileceklerini de vurguladı.
 
Rus ve İtalyan firmalarını büyük ilgi gösterdiği projenin Körfez Sermayesi'ni de çekmesi bekleniyor. Kanal sayesinde İstanbul'a yılda 50 milyon turist çekilmesi ve ilk 5 yılda 100 milyar dolar kazandırması hedefleniyor.
 
Bağımsız uzmanlar da Erdoğan'ın ortaya koyduğu maliyetleri makul buluyor. Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, Kanalİstanbul Projesi'nin dünyanın en büyük inşaat projesi olabileceğini ve bu nedenli maliyetinin 50 milyar dolara yaklaşabileceğini açıkladı.
 
İnşaatçılara göre kanalın yapımı sırasında 152 milyon metreküp hafriyat çıkacak ve kanalın kaba inşaatının yapımı için 7 milyon 875 bin metreküp beton kullanılması gerekecek. Sadece kanal içindeki hafriyatın çıkarılıp başka bölgelere taşınmasının maliyeti 5 milyar doları bulacak. Kanalın yapımı için ise 7 milyon 875 bin metreküp beton, 1milyon 395 bin ton demir, 2 milyon ton çelik kullanılması bekleniyor. Özellikle köprülerin yapımında kullanılacak demir-çelik ürünlerinin maliyetinin 7 milyar doları bulması bekleniyor. Bu arada Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de projenin İstanbul'a 40-50 milyon turist çekebileceğini ve yıllık 20-30 milyar dolar turizm geliri elde edilebileceğini açıkladı.
 
Çılgın Proje hakkında uzun zamandan beri bilgisi bulunan isimlerden Ak Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık da şunları söyledi:
 
"Projeyi sadece bir kanal projesi olarak görmüyoruz. Havaalanı, oteller, yeni iki mega kent, biri boğazda olmak üzere 5 köprü, 3 kongre merkezi ve rekreasyon alanları ile birlikte düşündüğünüz zaman 40 milyar doları buluyor. Ancak böyle bir projenin sadece kanal getirisi yıllık getirisi 2,5 milyar dolar olacak."
Yenişafak