Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki akşam ATV"de soruları yanıtlarken, DYH"ye kesilen vergi cezasıyla ilgili raporu önceden gördüğü izlenimi veren şu sözleri söyledi: "Tabii önümüze gelince burada çok ciddi bir rakam. Bana sordular: Biz bu durumla karşı karşıyayız."

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan"ın ATV"de yayınlanan "Başbakan ile Başbaşa" programında Doğan Yayın Holding"e (DYH) verilen rekor vergi cezasıyla ilgili soruyu yanıtlarken, "Kesilen 914 milyon TL"lik vergi cezasından haberim vardı. Bize bu tür bir durum çıktığı haberi geldi" dedi. Erdoğan, DYH"ye kesilen cezanın Maliye Bakanlığı"nca yapılan "rutin inceleme" sonucu ortaya çıktığını savundu.

Petrol Ofisi örneği

Başbakan Erdoğan, önceki akşam ATV Televizyonu"nda Mehmet Barlas, Erdal Şafak, Hasan Bülent Kahraman ve Fuat Uğur"un sorularını yanıtladı. Erdoğan, Maliye"nin DYH"ye kestiği 914 milyon liralık vergi cezasıyla ilgili soruyu yanıtlarken, şunları söyledi: "Süreç bir defa daha önceki bu 1.2 milyar TL civarında kesilen ceza olmuştu. (Petrol Ofisi"ne verilen cezayı kastediyor). O cezada kendileri uzlaşma yolunu talep etmişlerdi. Ondan sonra 280 milyon TL"de anlaştılar ve bu şekilde ödemeyi yaptılar. Ama bunu kimseye kalkıp da ilan etmediler. Orada hiçbir kıymet koparılmadı."

Bize haberi geldi

DYH"ye kesilen cezayla ilgili incelemeyi Maliye Bakanlığı müfettişlerinin yaptığını hatırlatan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: "Burada da yapılan iş bu. Yapıldıktan sonra da bize bu tür durum çıktığı (cezayı kastediyor) haberi geldi. Tabii önümüze gelince de burada çok ciddi bir rakam. Bunu rakam tabi ortaya çıkınca da bana sordukları şey şu: Biz böyle bir durumla karşı karşıyayız. Seçime giderken akıllı bir siyasetçi güçlü bir medya grubunu karşısına alır mı, seçimden sonra alır."

Telefon görüşmeleri çıktı

Bazı telefon görüşmelerinin (DYH Başkan Yardımcısı Soner Gedik ile Gelir İdaresi"nin o günlerdeki Başkanı Mehmet Akif Ulusoy arasındaki görüşmelerden söz ediyor) medyaya sızdığını ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu: "Medyaya sızmış olan telefon görüşmeleri bunlar ortaya çıktı. Arkadaşlar daha da rahatsız hale geldiler. Bu beni de rahatsız etti."

Dünyayı ayağa kaldırıyorlar

Doğan Grubu"nun vergi cezası konusunda dünyayı ayağa kaldırdığını iddia eden Erdoğan, şunları söyledi: "Burada Doğan Grubu bütün dünyayı ayağa kaldırmaya başladı. Şimdi böyle olunca üye olduğu kuruluşlar vasıtasıyla baskı yaptıracak. Kusura bakmasın o baskılara pabuç bırakmam. Avrupalı bir iki ortağı vasıtasıyla oraların yönetimlerini devreye sokmak istiyorlar. Biz medyaya baskı yapmıyoruz ki ortada bir kere mali bir sorun var."

İçişlerine karışmaktır

DYH"ye kesilen vergi cezası konusunda başta Avrupa Birliği (AB) olmak üzere dünyadan çeşitli tepkiler geldiğine dikkat çeken Erdoğan, şu savunmayı yaptı: "Bu bir ülkenin içişlerine karışmaktır. Dışarıdan böyle bir şeyi yapmak buraya gelir. Gazetenin yayın politikasına kim karışmış? Varsa çıksın açıklasın. İstediğini yazıyorsun, sonra da diyorsunuz ki "Biz bunu yaptık da ondan sonra böyle" oldu. Rutin Maliye Bakanlığı"nın incelemesidir. İnceleme sonunda gelinen noktadır. Şu anda süreç işlemektedir. İşleyen sürece kalkıp müdahale etmem de söz konusu değildir."

Prof. Taş: Hiç görülmemiş olay

GAZİ Üniversitesi İİBF Maliye Bölümü öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Taş, şu değerlendirmeyi yaptı: "Böyle bir durum alışılmışın dışında. Vergi inceleme raporunun taraflar dışında Başbakan"a verilmiş olması alışmış değil. Bağlı oldukları teftiş kurumu ve okuma komisyonu vardır. Olayın muhatabına iletilir. Hiç görülmemiş bir durum. Ben vergi hukuku profesörüyüm böyle bir uygulama şimdiye kadar görülmedi."

Rapor Bakan"ın önüne bile gitmez

GAZİ Üniversite öğretim üyesi Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğlu, Başbakan Tayyip Erdoğan"ın, Maliye"nin DYH"ye kestiği cezayla ilgili, "Bana gelip sordular" sözünü şöyle yorumladı: "Böyle bir durumda kimseden ve hiç bir makamdan izin alınmaz. İhtiyaca göre vergi raporu düzenlenir. Vergi inceleme raporunu kimseyle görüşmeden vergi dairesine gönderilir. Onun üzerine işlemler başlar. Ancak bazen siyasi boyutu ve büyüklük boyutu olabilir. Ya da ilk defa incelenen farklı bir konu olabilir. Böyle bir durumda da inceleme elamanı sadece kendi üstlerini bilgilendirmek adına konuşur. Böyle bir hukuki süreç olmaz. Hatta rapor Maliye Bakanı"nın veya Gelir İdaresi Başkanı"nın da önüne gitmez."

Üzeltürk: Raporun Başbakan"a gitmesi, siyasi boyutu gösteriyor

GALATASARAY Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hakan Üzeltürk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın Maliye"nin Doğan Grubu"na kestiği cezayla ilgili raporu önceden görmesini şöyle değerlendirdi: "Böyle bir duruma hukuki bir cevap vermek zor. Bu olaylar baştan beri hukuki çerçevede gerçekleşmiyor. Sonuçta bu tür raporların ilgili birimler tarafından hazırlanması, vergi incelemesi yapan görevli ve amirinin bilecek şekilde yürütülmesi lazım. Bunun dışında Başbakan"a sızdırılmamalı. Başbakan"a çıkması olayın siyasi boyutunu gösterir. Bu arada ne zaman gittiğine de bakılabilir. Rapor tamamlanmadan önce gittiyse dolaylı olarak etkisi olabilir. Ancak bu raporun hukuki olarak Maliye Bakanlığı inceleme birimleri çerçevesinde tamamlanması ve elemanların kendi amirine sunması gerekir. Bu raporların Başbakan"a çıkması söz konusu değil. Ancak sızdırmalar olabiliyor."