Vergi gelir hedefini bu yıl 7 milyar YTL ıskalaması beklenen Maliye, yeni yılda denetimleri artırma kararı aldı. Fiş kesmemekte direnen esnafa yıl başından itibaren ceza yağacak. 'Fiilî envanter' denetimine başlayacak olan vergi memurları, fatura kesmeyen mükellefe özel usulsüzlük cezası kesecek.

Bunun miktarı ise her bir kalem için 129 YTL'den az olmamak kaydıyla, belgesiz ürünün yüzde 10'u kadar olacak. Ayrıca söz konusu mallar için KDV tahsilatı yapılacak. Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri, denetim yaptıkları işletmelerdeki malların tek tek sayılacağına dikkat çekiyor. Örneğin bir beyaz eşya dükkanına girip kaç buzdolabı, çamaşır makinesi veya bulaşık makinesi olduğu belirlenecek. Önce alış faturaları kontrol edilecek, ardından satış rakamlarıyla kıyaslanacak. Faturalarda gözükmeyen mallar için ceza uygulanacak.

Fiili envanter sisteminin amacının mükellefin kayıt dışı satış yapmasının önüne geçmek olduğunu aktaran bir başka yetkili ise bütün mükellefler satışlarında fiş-fatura düzenlemeyi alışkanlık haline getirene kadar denetimlerin süreceğini kaydetti. En az 129 yeni lira olan özel usulsüzlük cezasını her bir belge için keseceklerinin altını çizen aynı yetkili, kayıt altına girmemekte direnen esnafın kesilecek cezaya katlanması gerektiğini vurguladı. 2007 yılında 33 milyar 417 milyon yeni lira olarak öngörülen Gelir Vergisi tahsilatı da 11 ayda 31 milyar 418 milyon yeni lirada kaldı. Toplam bütçe gelirlerinin yüzde 11,6 arttığı bu dönemde Gelir Vergisi tahsilatında yüzde 20,2 artış yaşandı. Maliye'nin belli bir gelir, kazanç ya da servet üzerinden olmayıp, vatandaşların mal ve hizmet tüketimlerinden aldığı dolaylı vergilerde ise tahsilat öngörülen düzeylere ulaşamadı. Uzmanlar bunu, vergi iadesinin kaldırılması sebebiyle fiş-fatura alma alışkanlığının terk edilmesi ve iç tüketimdeki daralmaya bağlıyor.

Bu arada Gelir İdaresi Başkanlığı, yeni yılda belge düzenleyen; ancak vergi borcunu ödememeyi alışkanlık haline getiren mükellefleri de mercek altına alacak. 29 ilde bulunan vergi dairesi başkanlıklarına yazı gönderen İdare, vergi dairesi müdürlerinden borç takmayı alışkanlık haline getiren esnafın listesinin çıkarılmasını istedi. Buna göre yılbaşından itibaren denetim birimleri beyan edip ödememekte direnenlere yönelik incelemelerde bulunacak. Bu incelemeler sonrasında ceza kesilecek. Maliye, geçen yıl oran indirimine gidilmesine rağmen bu yıl 11 ayda Kurumlar Vergisi tahsilatında oldukça iyi bir performans sergiledi. Yılın tümünde 11,9 milyar YTL olarak öngörülen Kurumlar Vergisi tahsilatı, ilk 11 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24,5 artışla 13,7 milyar YTL'ye ulaştı.

Ercan Baysal