Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye"de enflasyonun hızlı bir şekilde düşüş göstermeyeceğini belirterek, “Yüzde 4"ler falan hiç kimse beklemesin” dedi.
Unakıtan, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü ve Maliye Araştırma ve Uygulama Merkezinin Prof. Dr. Halil Nadaroğlu"nun anısına düzenlediği “Global Krizin Türk Kamu Maliyesine Yansımaları; Hedefler ve Beklentiler” konulu panelde yaptığı konuşmada, ABD ekonomisinde yaşanan krize değinerek, Türkiye olarak bu gelişmeleri yakından takip etmek mecburiyetinde olduklarını söyledi.
Dışarıda olanların Türkiye"yi de etkileyeceğini ifade eden Unakıtan, “Bu kaçınılmaz ama bundan daha az etkilenmek için Türkiye ekonomisinin daha güçlü hale gelmesi lazım” dedi.
Unakıtan, şöyle devam etti: “Dışarıda büyüme oranları düşüyor, enflasyon artıyor, sermaye eskisi gibi bol değil. Bu Türkiye"yi de etkiliyor. Türkiye"de enflasyon hızlı bir şekilde düşüş göstermeyecek. Bunu iyi bilmemez lazım. Belki biraz düşer, biraz artar ama yüzde 4"ler falan hiç kimse beklemesin. Gerçekçi olmamız lazım. Ne kadar gerçekçi konuşursak, sonunda o kadar işe çare buluruz. Bunu rahatlıkla söylüyorum. Enflasyon hızlı bir düşüş göstermeyecek. Önümüzdeki günlere iyi bakmamız lazım. Türkiye"deki büyüme eskisi gibi olmayacak. 7, 8, 9 yok öyle şeyler. Bütün dünya gibi bizde etkileniyoruz.”


Berksoy: Vergi tahsilatı yavaşlamayla daralıyor

Marmara Üniversitesi Maliye Araştırma ve Uygulama Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Turgay Berksoy da toplantıda yaptığı konuşmada, ekonomideki nisbi yavaşlamanın 2007"de KDV ve ÖTV hasılatlarını düşürdüğünü, benzeri gelişmenin ilk sinyallerinin 2008"de de alındığını belirterek bu ortamda kayıtdışılık üzerine eğilmenin özel öneme sahip olduğunu söyledi. Berksoy, “Bu bağlamda ücretlilere vergi iadesini kaldırılmasında biraz acele edildiği şeklindeki geçen senede ifade ettiğim düşüncemi yineliyorum.” diye konuştu.