Banka, noter ve emniyet kanalıyla elde edilen bilgiler ışığında vergi incelemesi yapılacak. İstanbul, Ankara ve Kayseri gibi büyükşehirlerde ikinci el araç alım satımı komisyonculuğu yapanlar mektupla vergi dairesine çağrılmaya başlandı.

Türkiye'de yıllık ikinci el araç satışının 4 milyona dayanması Maliye Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bir yıl içinde üçten fazla araç alıp satanlar, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) radarına takılacak. Banka, noter ve emniyet kanalıyla elde edilen bilgiler ışığında vergi incelemesine gidilecek. İstanbul, Ankara ve Kayseri gibi büyükşehirlerde ikinci el araç alım satımı komisyonculuğu yapanlar mektupla vergi dairesine çağrılmaya başlandı. Bu kişilerden, elde ettikleri kârın vergisi isteniyor. Edinilen bilgilere göre bir yıl içinde 12-13 araba satanlar arasında eski bir milletvekili de yer alıyor. Türkiye'de 40 bini kayıtlı, 60 bini kayıt dışı olmak üzere yaklaşık 100 bin galerici bulunuyor. 2011'de 3 milyon 700 bin ikinci el araç, noterler aracılığı ile el değiştirdi. Bunun 1 milyonu galericiler tarafından yapıldı.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Ekrem Şimşek, 5 yıl geriye dönük olarak ikinci el oto satışlarının Maliye tarafından incelemeye alındığını bildirdi. Kayıt dışı olarak yılda üçten fazla araç alım satımı yapanların incelendiğini dile getiren Şimşek, 2011 yılı içinde takipteki 1 milyon 686 bin mükelleften 623 binine mektup gönderilerek vergi dairesine çağrıldığını ifade etti. İncelemeler Türk Ticaret Kanunu'nun ilgili maddesi çerçevesinde yapılıyor. İnceleme sonrası vergi kaçırdığı tespit edilen mükelleflerden elde ettiği gelirin vergisi talep edilecek. Ayrıca cezai işlem de yapılacak. İkinci el oto satışı yapanların hukuki bir altyapıya kavuşturulması gerektiğine dikkat çeken Şimşek, böylece yanlarında bir kişi bile çalıştırsa yaklaşık 200 bin kişinin vergi mükellefi olacağını dile getirdi. Türkiye'de hiçbir mesleki şarta bakılmaksızın ikinci el oto satışı yapılabildiğini vurgulayan Şimşek, "Maliye Bakanlığı'na sesleniyorum. Gelin bizi kayıt altına alın. Vergi mükellefi yapın. Tacir kavramı içine alın, böylece sektörde art niyetli çalışanları daha rahat tespit ederiz diyorum." dedi.

Kapora dolandırıcılarına kanmayın

Ekrem Şimşek, internet üzerinden ikinci el oto alanlara da önemli bir uyarıda bulundu. İnternette piyasa fiyatının 4-5 bin lira altında cazip rakamlarla araç satışı yapılabildiğine dikkat çeken Şimşek, bu kişilerin "Arabaya talep çok, siz 500 lira gönderin, kapora olsun. Yoksa başka birine satacağız." sözlerine vatandaşın inanmaması gerektiğini kaydetti. Şimşek, "Bu kişilerin hiçbir adresi yok. Kaporayı PTT aracılığı ile gönderen arabayı almak için gittiğinde ne bu kişinin söylediği adreste birini buluyor, ne de o kişi ile konuştuğu cep telefonu numarası çalışıyor. Günde 10 kişiyi böyle dolandırsalar en az 5 bin lira ediyor." diye konuştu. Şimşek, araç almak isteyenlerin özellikle piyasa fiyatlarının altında satılan otomobillere dikkat etmesini ve kapora vermemesi yönünde uyarıda bulundu.

ZAMAN