SETA Irak Uzmanı Can Acun, IŞİD’in Musul’u işgaliyle yaşanan süreci STAR’a değerlendirdi. Acun’a göre IŞİD ile birlikte Irak Başbakanı Maliki’nin mezhepçi politikasına karşı Sünni isyanı başladı. Acun’un tespitlerinden satır başları şu şekilde:
 
Şii Irak ordusu direnmedi
 
Özellikle Ammar eyaletinde bir nevi isyan edildi, Maliki’ye bağlı Şii güçler ciddi bir katliam yaptı. Sünni aşiretler tekrardan silahlanmaya başladılar. İsyan dalgası tüm Sünni bölgelere yayıldı. Musul’daki IŞİD işgaline bakınca, oradaki yerel unsurların da isyan ettiğini ve Irak ordusunu Musul’dan çıkarttığını görüyoruz.  Irak ordusu, ABD tarafından eğitilmiş, içinde Şii birlikleri de bulunduran  bir yapılanmaydı. Şii ordunun, Sünni topraklarını savunmasına yönelik bir motivasyonu yok. Ama aynı ordu IŞİD ve diğer Sünni aşiretler Bağdat’a dayandığı zaman, Musul’daki gibi olmaz, daha direnişli olurlar.
 
Bölgede boşluğu İran doldurdu
 
ABD’nin Irak’taki ağırlığı azaldı, boşluğu da İran doldurdu ve Maliki üzerinde ciddi etki sahibi oldu. Son dönemde Irak’ta yaşananları İran üzerinden okumak lazım. Kürtler de burada kendilerine alan açtı. Fırsata çevirdiler. Kerkük’te kontrolü peşmerge sağlamaya başladı. Maliki ile Barzani arasında çatışma vardı. Maliki birliklerinin çökmesi, Kürtlerin de elini güçlendirdi. Temel sorun; yeni oluşan IŞİD ile Sünni oluşumun Kürtlerle çatışmaya girip girmeyeceği. Eğer, bunlar karşılıklı çatışmazlık ortamı oluştururlarsa Maliki’nin elinin zayıflayacağını, etkinliğinin Şii bölgelere doğru kayacağını söyleyebiliriz.