Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Benekli, Ağustos ayının başında göreve gelmesinin ardından hastanenin mali durumunu elektronik posta yoluyla hastane çalışanlarına duyurdu. Benekli, yazısında, hastanenin gerçek borcunun 160 milyon TL olduğunu bildirerek, ciddi bir mali kriz içinde olduklarını belirtti.

Prof. Dr. Benekli, hastane mensuplarına yönelik gönderdiği yazısına, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Başhekimliği'ne 6 Ağustos 2012 tarihinde atandığını belirterek başladı.
Göreve geldikten sonraki hafta içinde tespit edilen problemlerin bir kısmı ve çözüm önerilerine ilişkin bilgilendirme yapma ihtiyacı duyduğunu anlatan Benekli, bundan sonra da belli aralıklarla gelişmeler hakkında bilgilendirme mesajları yayınlayacağını duyurdu.

 Benekli yazısında, muhasebe kaydına girmiş borç tutarının 99 milyon 671 bin 361 TL olarak bildirildiğini aktardığı yazısında, şu ifadelere yer verdi:
“Ancak, son 10-12 yıla yayılan ve SSK-Emekli Sandığı-BAĞKUR birleşmesi öncesi döneme ait alınması artık mümkün olmadığı öngörülen alacaklar ve hakedişe bağlı olmayan borçlar nedeniyle aslında gerçek borç 160 milyon TL'dir.

Mayıs 2012 itibari ile borç ödeme süresi yaklaşık 18 aydır. Mevcut duruma göre her ay tahsil edilmesi gereken tutar 20 milyon 212 bin 765 TL'dir ve bu rakamın tahsil edilmesi mümkün değildir. Hedef borç ödeme süresi 6 ay olursa her ay tahsil edilmesi gereken tutar 29 milyon 687 bin 500 TL'dir.”

HASTANE PROBLEMLERİ

Prof. Dr. Benekli, yazısında hastanenin problemlerini ayrı bir başlık altında sıraladı. Hizmet alımlarında ciddi kayıplar bulunduğuna işaret eden Prof. Dr. Benekli, bunların yemek, güvenlik, temizlik, çamaşır, görüntüleme, araç ve sekreterlik hizmeti alımları olduğunu belirtti.

Benekli yazısında, hastanenin satın alma problemi, depo problemi ve inşaat problemlerini de sıraladı.
Hastanenin mali yapısının bozulmasında inşaatların özel bütçeden yaptırılması yerine döner sermayeden finanse edilmesinin en önemli etken olduğunu belirten Benekli, yanlış planlamalar nedeniyle inşaatların tekrar yenilendiğini kaydetti.

ÖZÜM ÖNERİLERİ

Yazısında çözüm önerilerini de ifade eden Prof. Dr. Benekli, öncelikle israf ve kaçağın önlenmesi gerektiğini, hizmet alımlarında kısıtlamaya gidilmesinin de şart olduğunu belirtti. Performans sistemi düzenlenmesi ile öğretim üyesi kalite ve memnuniyetinin artırılmasının önemine işaret eden Benekli, personel ıslahının sağlanması gerektiğini kaydetti. Prof. Dr. Benekli, diğer çözüm önerilerini ise “altyapı kalitesinin artırılması, e-hastane, inşaatların ıslahı, yeni kaynaklar yaratılması ve denetim” başlıklarıyla sıraladı.

BAŞHEKİM NE DEDİ?

Çalışanlara gönderilen yazıya ilişkin soruları yanıtlayan Prof. Dr. Benekli, “Hakikaten hastanenin borcu var” dedi. Planlı harcamalarla, kaçakların kontrol edilmesi gerektiğini belirten Benekli, hastanenin gelirlerini de arttırmaları gerektiğini vurguladı.

Benekli, “Hastaneye biraz fazla hasta çekmemiz gerekiyor. Özellikle daha ciddi gelir getiren bölümlerin önünü açmamız gerekiyor. Gazi Üniversitesi Hastanesi'nde çalışanlarımızın verimli çalışmasını sağlamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Başhekim Prof. Dr. Mustafa Benekli, hastanenin teknolojik olanaklarının çağın gereklerine uygun şekilde yenileneceğini ve hastaların Gazi Üniversitesi Hastanesi'ni tercih edeceği yepyeni uygulamalar yapacaklarını belirterek, bunları kamuoyuyla paylaşacaklarını sözlerine ekledi.