TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın (GYO) halka arzıyla ilgili olarak, ''Devlet terbiyesini bozmadık, malımızı pazarlayalım diye olduğundan daha cilalı göstermek istemedik. Ama bu kesin talepler geldikten sonra şunu söyleyebilirim hakikaten çok güzel garanti bir yatırım'' dedi.

Bayraktar, Emlak Konut GYO'nun halka arzı nedeniyle düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, halka arzla ilgili kesin talepleri topladıklarını ve güzel bir netice aldıklarını söyledi.

Erdoğan Bayraktar, şunları kaydetti:

''İrlanda'da çok ciddi ekonomik krizin devam etmesi ve Avrupa'da bunun yansımalarının halen sürmüş olması ve son günlerdeki Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki sıcak gelişmeler tüm halka arzlar üzerinde olumsuz etki yapacağı açıktır. Yine bizim Emlak Konut GYO'nun devlet kuruluş olması, TOKİ'nin kuruluş olması ve son çeyrekte konut satışlarındaki çok ciddi düşünün belirlenmesi ve yine bu süreç içinde bir çok halka arzın olmasına karşın bizim üzerinde hassasiyetle durduğumuz önemli hususlardan bir tanesi arzımızın yüzde 75'ini yabancı yatırımcıya satma talebimizdi. Yabancı sermaye gelsin, yabancılarla ortaklıklarımız artsın, hem ülkemizde hem yatırım yapan kurumların ülkelerinde hem de diğer dünya ülkelerinde beraber yeni kulvarlar, yatırımlar bulalım diye böyle bir talebimiz oldu. Bu yabancı arza karşılık 1,5 katın üzerinde talep geldi, yurt içindeki arza karşılık da 4,5'e yakın talep geldi, ortalama 2,2 katın üzerinde bir talep oldu. Bu hakikaten takdire şayan bir husustur.

Biz bir de şuna dikkat ettik, devlet terbiyesini bozmadık, malımızı pazarlayalım diye olduğundan daha cilalı göstermek istemedik. Ama bu kesin talepler geldikten sonra şunu söyleyebilirim hakikaten çok güzel, garanti bir yatırım, daha alırken bire ikiye yakın kazanılmış bir yatırım.''

Bu halka arzın borsaya çok ciddi derinlik kazandıracağını ifade eden Bayraktar, Emlak Konut GYO'nun hisselerinin borsada çok ciddi değer göreceğini vurguladı.

Bayraktar, ''Emlak Konut GYO'nun sermayesi, alacak portföyü ne ise o birebir gösterilmiştir, hatta değerinden daha az gösterilmiştir'' dedi.

Çok işleri, parayı harcayacak çok kulvarları bulunduğunu ifade eden Bayraktar, ''Bu paralarla Türkiye'nin şehirlerinin gelişmesi ve yenilenmesi noktasında çok ciddi adımlar atacağız. Bu kaynakla, hem ülkemizde hem dünyanın çeşitli ülkelerinde güzel yatırımlar yapacağız'' diye konuştu.

-''20 YAKIN ÜLKEDEN BERABER İŞ YAPMA KONUSUNDA TEKLİF VAR''-

Konuşmasının ardından soruları da yanıtlayan Bayraktar, şu anda 20'ye yakın ülkenin devlet düzeyinde beraber iş yapma konusunda kendilerine teklifte bulunduğunu belirtti.

Bayraktar, ''Yurt dışı çalışmalarında TOKİ olarak biz daha çok bir şemsiye görevi üstlenmek suretiyle, yüklenicilerimizin yurt dışına açılmasında prosedürü azaltmak, teminat mektubu konusunda kendilerine yardımcı olmak ve devlet garantilerini artırmak noktasında yardımcı olmayı düşünüyoruz. Bizzat belki kendimiz yüklenici olarak gitme şeklinde değil bir organizatör olarak gitme şeklinde... Bu, sermaye katılım şeklinde tabi ki olacak'' dedi.

-''3 KITADA 120 YATIRIMCIYA GİTTİK''-

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum da bu halka arzın Cumhuriyet tarihinin 5. büyük halka arzı olduğunu belirterek, ''Biz 3 kıtada 120 yatırımcıya gittik ve 120 yatırımcının 92'si, yaklaşık yüzde 77'si Emlak Konut'a yatırım yaptı. Avrupa'daki görüştüğümüz yatırımcıların yüzde 96'sı Emlak Konut'a yatırım yaptı. Bölge itibarıyla baktığınızda ise İngiltere'de yüzde 28, Avrupa'da yüzde 26, Amerika'da yüzde 24, Ortadoğu'da da yüzde 22 yabancı ortağımız var. Çok eşit bir dağılım var. Her yerden aynı şekilde bir ilgi var'' diye konuştu.

-''TÜRKİYE'DEKİ GYO'LARIN ÖZELEŞTİRİ YAPMA ZAMANI GELDİ''-

Emlak Konut GYO Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur da en büyük yatırım fonlarının buraya teveccüh gösterdiğini ifade ederek, çok sayıda yabancı yatırımcıyla görüştüklerini, o yatırımcılardan edindikleri intibaya göre de artık Türkiye'de GYO'ların kendileri için özeleştiri yapmalarının zamanının geldiğini ifade eden Sur, ''Çok açık şekilde ifade ettiler ki, doğru belirlenmemiş halka arz fiyatlamaları, nakit temettüye dayanmayan temettü dağıtım politikaları, portföy büyüklükleri ne yazık ki yabancı yatırımcının kafasında soru işaret uyandırıyor. GYO'ların bu anlamda kendini tekrar bir otokritikten geçirmesinin zamanının geldiğini bize net bir şekilde ifade ettiler. Emlak Konut bu anlamda da üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirdi'' diye konuştu.

Kalan yüzde 24'lük kısmın ne zaman halka arz edileceğine ilişkin olarak da Sur, ''6 aydan erken olamamakla ilgili yatırımcıya verilmiş bir vaat var. Kişisel tahminim 2-3 sene içinde düşünülecek bir şey'' dedi.

Gelen yatırımcıların niteliğine baktıklarında bundan sonra gayrimenkul sektörüne doğrudan yabancı yatırımların şiddetle artarak geleceğine şahit olacaklarını vurgulayan Sur, 2005'ten bu yana Türkiye'ye giren yabancı gayrimenkul sermayesinin 16 milyar doları aştığını, kriz ortamında bile bu yatırımların halen devam ettiğini vurguladı.

-REKOR TALEP-

Unicredit Menkul Değerler A.Ş. Üst Yöneticisi (CEO) Kaan Başaran ise bunu Türkiye'de ilk 5 özelleştirme halka arzı olarak da tarif edebileceklerini belirtti.

Başaran, ''Yabancı yatırımcı ilgisine baktığımızda son sene yüzde 18'ler civarında kalan bir yabancı talebi görüyoruz halka arzlarda burada yüzde 75 söz konusu. Bu tek başına ciddi bir rekor. Hem zamanlamanın senenin sonunda olması, içinde bulunulan haftanın zorluğu, artı miktarın büyüklüğüne, yabancı talebine baktığımızda bu her açıdan bir rekor halka arz çalışması'' dedi.

TSKB Hazine, Yatırım Bankacılığı ve Dış İlişkilerden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Şeniz Yarcan ise, 29 bin 200'ü aşkın yatırımcıdan talep toplandığını ve bunun rekor bir sayı olduğunu, yurt içi ve yurt dışında toplam 28 bin 500'e yakın satış gerçekleştirildiğini kaydetti.

-HİSSELER TOPLAMDA 2,2 KATI TALEP GÖRDÜ-

Verilen bilgiye göre, halka arz sonrası hisselerinin yüzde 25'ini halka arz etmekte olan Emlak Konut GYO, 8-9 Kasım 2010 tarihlerindeki ön talep toplama ve 23-24 Kasım 2010 tarihleri arasındaki kesin talep toplama süreçlerinde hem yurt içi hem yurt dışı yatırımcının rekor ilgisiyle karşılaştı. Yurt içinde tahsisatın 4,1 katı, yurt dışında 1,5 katı ve toplamda ise 2,2 katı talep gördü.

29 bin 119 yurt içi yatırımcıdan talep gelmesi, Emlak Konut GYO'ya yılın rekorunu kırdırdı. Ayrıca, bu yıl yapılan 19 halka arz işleminde yurt dışı satış oranı ortalama yüzde 18 seviyelerinde kalırken, Emlak Konut GYO'da yüzde 70 olan yurt dışı tahsisat oranı yüzde 75'e yükseltildi.

Emlak Konut GYO, ön ve kesin talep toplama süreçlerindeki bu rekor başarısıyla son 2 yılın en büyük halka arz işlemini TSKB ve UniCredit Bank AG global eş liderliğinde gerçekleştirmiş oluyor. Emlak Konut GYO, 2 Aralık 2010 tarihinde İMKB?de işlem görmeye başlayacak.

A.A.