Baskının gerçekleştiği yerde yaptırılan Malgaç Anıtı önünde düzenlenen törene Aydın Vali Vekili Celal Ulusoy, Sultanhisar Kaymakamı Orhan Mardinli, Belediye Başkanı Ertegün Ünal, Efeler ve çok sayıda davetli katıldı. Törene her yıl katılan Yörük Ali Efe"nin torunu ve Merkez Valiliği"ne alınan Kayhan kavas"ın katılmaması dikkat çekti.
Sabah saatlerinde efelerin temsili kuşatması ile başlayan törenlerde Anıt önüne çelenk konulup saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Törenin açılışında konuşan Sultanhisar Belediye Başkanı Ertegün Ünal, Aydın"da Milli Mücadelenin sembolü haline gelen Yörük Ali Efe"den ve baskından söz etti. Daha sonra konuşan Sultanhisar Kaymakamı Orhan Mardinli genç nesillere tarihiTörende konuşan İlçe Kaymakamı Orhan Mardinli, ülke savunmasında verilen mücadelenin gençlere anlatılmasının önemine değinerek, “Vatan bizden ne istediyse biz onu yaptık. Geçmişimize sahip çıkmak çok önemli. Bundan 90 yıl önce burada Yunan karargahının cephaneliğini yok ederek ve demiryolu ile Malgaç Köprüsü'ne olan ulaşıma engelleyerek Yunan askerini mağlup eden Kuva-i Milliye"nin bu sivil direnişçileri asla unutulmamalı. Burası Kurtuluş Savaşı'nda Aydın sancağının en canlı yaşandığı yerdir" dedi.
Genel tarihin yanında yakın tarihimizin de gençlere mutlak öğretilmesi gerektiğini ve her karış toprağı şehit kanları ile sulanan bu ülke topraklarının çok zor şartlarda vatan toprağı haline geldiğine ifade eden Aydın Vali Vekili Celal Ulusoy, geçmişini unutan milletlerin geleceğini yön veremeyeceğini belirtti. Aydın Vali Vekili Celal Ulusoy, “Milli Mücadele tarihine altın harflerle geçen Malgaç Baskını'nın üzerinden 90 yıl geçti. Bugün o baskına katılan veya gösterilen kahramanlığa şahit olan büyüklerimiz ne yazık ki aramızda değiller. Geçmişi genç nesillerimize anlatmakta güçlük çekiyoruz. Bugün bu cennet vatanımızda yaşıyorsak, bunu başta kahraman atalarımıza ve efelerimize borçluyuz. Kuvay-i Milliye fiilinin ilk kez ortaya koyulduğu Malgaç Baskını'nın 90"uncu yılında baskında görev alan 60 kahraman efemizle birlikte hemşerimiz Başefe Yörük Ali Efe ve tüm efeleri saygıyla anıyorum. Onlar başardıkları inanılmaz işleri sadece bir vazife olarak görmüş, nadide kişilikleriyle bizlere aynı zamanda çok iyi bir örnektir” dedi.
Konuşmaların ardından baskının canlı şahitlerinden 96 yaşındaki Mustafa Yılmazer, davetlilere ve protokol üyelerine 90 yıl önce alanda yaşananları anlattı. Baskına babasının da katıldığını belirten Yılmazer, Atatürk"ü de gördüğünü ve babasının Atatürk ile bizzat konuştuğunu söyledi. Zaman zaman duygusal anların da yaşandığı törende “Allah o günleri bir daha yaşatmasın” dedi.
Geleneksel olarak ikramların da dağıtıldığı tören, Atça Lisesi öğrencilerinin zeybek oyunları gösterileri ile son buldu.