Uluslararası Film Festivali hazırlığında olan Malatya, festival kapsamında verilecek ödül için aynı adı kullanan Ermenistan'dan gelen tepkiler nedeniyle ödül adını değiştirmek zorunda kaldı ama yaşanan polemikle tanıtım da yapmış oldu.

Malatya Valisi Ulvi Saran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 26 Kasım-2 Aralık tarihlerinde düzenleyecekleri 1. Malatya Uluslararası Film Festivali'nin hazırlıklarının sürdüğünü söyledi.

Malatya'nın özellikle kültür ve sanat noktasında bölgesinde önemli bir il olduğuna dikkati çeken Saran, festivalin Malatya'nın bir cazibe merkezi olması açısından önemli bir fırsat olduğunu dile getirdi.

Festivalin hem uluslararası düzeyde olması hem de ilk defa düzenleniyor olması nedeniyle ilk etapta tedirgin olduklarını belirten Saran, ancak festivalin beklentilerin ötesinde bir ilgi ile karşılaştığını kaydetti.

Vali Saran, ''Festivallerin gelişmiş, büyük kentlerde, sahil kentlerinde gerçekleştirilmelerine ilişkin bir beklenti var. Bunu değiştirmek istiyoruz'' dedi.

Ermenistan'ın da 1. Uluslararası Altın Kayısı Film Festivali düzenlediğini dile getiren Saran, şöyle konuştu:

''Bu festivalin varlığından haberdardık. Dolayısı ile festivalimizi isimlendirirken ismimizde 'altın kayısı'ya yer vermedik. Malatya Uluslararası Film Festivali dedik. Malatya kayısıyı bütün dünyada en yüksek miktarda ve kalitede üreten bir il olduğu için böylesine önemli bir simgeye sahip olmamız nedeni ile bir şekilde festivalimizi kayısı ile özdeşleştirmemiz gerekiyordu. Dolayısı ile vereceğimiz ödülün adına 'altın kayısı ödülü' dedik. Erivan'da düzenlenen festivalde de verilen ödülün adı aynı imiş. Bir polemik oldu tabii. Madem eskiden beri bunu kullanıyorlar ödülümüzde gene kayısı adı yer alsın ama biz de başka bir şey söyleyelim 'kristal kayısı' diyelim, dedik. Ödül olarak 'kristal kayısı' ödülünü benimsedik.''

Malatya'nın düzenleyeceği festivalin çok fazla ilgi uyandırdığını belirten Saran, ''Bazı festivallerin seneler sonra elde edebildikleri tanınırlık seviyesine daha henüz şu aşamada ulaşmış olduk. İyi tanıtım yaptık. Kayısı gibi festivali simgeleyecek bir değere sahip olmamız da bu tanıtımda etkili oldu'' dedi.

Ermenistan'ın festivalde verilecek ödülün adına ilişkin tepkisine değinen Saran, ''Ermenistan'ın tepkisi festivalin Türkiye'nin ve dünyanın gündemine gelmesinde çok ciddi payı oldu. Sonuç olarak bu tepkinin festivalin tanınması adına yaptığı katkıyı dikkate almak ve kabul etmek lazım. Ama biz, ödülün adının aynı olması noktasında polemik düşüncesinde değildik ve buna son verdirdik. Neticede sanatın kaprisi olmamalı. Sanat bütün dünyada insanların birbirlerine hoşgörü ve saygı ile bakmalarını gerektirir'' diye konuştu.

-''FESTİVALE 100'Ü AŞKIN ESER KATILACAK''-

Malatya'nın sinema ve sahne sanatlarında yetiştirdiği çok önemli isimler olduğunu belirten Saran, ''Festivale 100'ü aşkın eser katılacak. 72'si uzun metrajlı, 35'i kısa metrajlı film. Filmlerden 68'i yabancı menşeli'' dedi.

Saran, bu yıl komedi filmlerine ödül vereceklerini aktardı.

Saran, şunları anlattı:

''ABD'den, Güney Amerika'dan, Avrupa'dan, eski Sovyetler Birliği ülkelerinden, Japonya'dan filmler gelecek. Festival, sinema alanında bir şeyler öğrenmek isteyenler için de bir fırsat olacak. Türkiye'nin ünlü sinema yazarları, yönetmenleri ve eleştirmenleri seminer verecek.''

Onur ödülünü Türk sinemasına uzun yıllar emek vermiş olan Ayşen Gruda ve Erol Günaydın'a vereceklerini ifade eden Saran, rahmetli sinema oyuncusu Kemal Sunal adına da ödül verileceğini sözlerine ekledi.