23 Ekim'de yaşanan 7,2'nin ardından Van bu kez 5,6'nın şokunu yaşıyor. Önceki akşam 21.23'te yaşanan sarsıntı sonrası kurtarma çalışmaları aralıksız sürdü. 25 binada hasar olduğu, Bayram ve Aslan Otel dışındakilerin ilk deprem sonrası boşaltıldığı ortaya çıktı. Bayram Otel'in resepsiyon görevlisi 32 müşterinin olduğunu söyledi. Ama kesin rakam bilinmiyor. Farklı illerden gelen arama-kurtarma ekipleri, Jandarma, Genelkurmay DAK ve İstanbul Emniyeti'nden timler de çalışmalara katıldı.

27 KİŞİ SAĞ OLARAK KURTARILDI
AFAD'dan yapılan açıklamada depremde 12 kişinin yaşamını yitirdiği, 27 kişinin enkazdan yaralı olarak kurtarıldığı duyuruldu. Açıklamada 23 uçakla arama kurtarma ve sağlık personelinin sevkıyatının yapıldığı belirtildi. Depremden etkilenen 260 kişi ile yaralılar, İstanbul, Ankara ve çevre kentlere sevk edildi.

 

TERÖR DEĞİL 5,6 ALDI
AydInlI Astsubay Afşin Kürşat Güler de Bayram Otel'de can verdi. Cenaze Güler'in alyansından teşhis edildi. O alyansta 2 ay önce nişanlandığı 'Rengin'in adı vardı. Güler'in tayinin 1.5 yıl önce Çukurca'ya çıktığı, bayram sonrası Çukurca'ya gitmek için Van'da helikopter beklediği öğrenildi. Güler, Van'daki orduevi güvenli değil diye otele yerleşmiş.Babası 'Her gün terör korkusuyla yaşamıştık...' dedi.

17 SAAT SONRA İLK ADIM
5.6'DAN 17 saat sonra Cemal Habip Pul, jandarma timleri ve Sivil Savunma tarafından Bayram Otel'in enkazından çıkarıldı. İrfan Akıntürk 17.5 saat, otel görevlisi Ramazan Olaş ise 18 saat sonra enkazdan sağ olarak kurtarıldı.

TÜRKİYE AŞIĞI
TEDAVİ altında bulunan Konnai'nin 'Doğu ve Batı arasında bir köprü' olan Türkiye'ye büyük ilgisi var. Genç kadın üniversite de bu konu üzerine çalışmış.

Ne tsunami ne 8,9  Bayram öldürdü!
23 Ekim'deki büyük depremden 3 gün sonra AAR Japan adlı Japon yardım derneğinin 3 üyesi de Türkiye'ye koşmuştu. Miyuki Konnai (32), Atsushi Miyazaki (41) ve Yumeka Ota (28) günlerce Van'da depremzedeler için çalıştı. Japon ekip Kurban Bayramı'nda da 3 kurban kestirip depremzedelere dağıtmıştı. Ota ülkesine döndü, Konnai ve Miyazaki 5.6'ya Bayram Oteli'nde yakalandı. Konnai 5,5 saat sonra enkazdan sağ kurtarılarak tedavi altına alındı. 13 saat sonra enkazdan çıkarılan Miyazaki ise o kadar şanslı olamadı. Enkazda açılan koridorda serum takılan, 15 dakika kalp masajı yapılan Miyazaki sağlık çadırında yaşamını yitirdi.

Karanlıktan çok korkuyordum
Konnai, arkadaşı Atsushi Miyazaki'nin 315 numaralı odada kaldığını, kendisinin raporları hazırlamak üzere odasına çekildiğini belirterek şunları söyledi: İkinci sayfasını hazırlarken sarsıntı başladı. Üzerime duvarlar geldi. Gözümü açamıyordum. Karanlıktan çok korkarım. Bilgisayarımın ışığını görünce ümitlerim arttı. Yanımda buzdolabı vardı, su alıp içtim. Arkadaşımı kaybetmemin üzüntüsünü yaşıyorum, beni kurtaran ekiplere ve Türk halkına teşekkür ederim.

MUHABİRLER ENKAZDA
Bayram Otel'de DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir'in de enkaz altında kaldığı sanılıyor. Depremin, her iki gazeteci otelin lobisine geçmeye çalışırken yaşandığı öğrenildi. Yılmaz ve Emir ile dün akşam saatleri itibarıyla henüz irtibat kurulamamıştı. akşam