Dünya Bakliyat ve Hububat Birliği Başkan Yardımcısı ve Akdeniz Hububat, Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçılar Birliği Başkanı, makarna sanayicisi Mahmut Arslan, marketlerde yarım kiloluk bir paketi ortalama 1,25 TL'den satışa sunulan makarnaya bu yıl zam yapmama kararı aldıklarını söyledi.

Arslan, makarna fiyatlarındaki yükselişin ana girdi maddesi buğday fiyatının yükselişinden kaynaklandığını belirterek, şunları kaydetti:

''Aslında, küresel kuraklığa bağlı olarak yaşanan buğday fiyatlarındaki yükselişi makarnaya tam olarak yansıtmadık. Ayrıca, son yıllarda makarna sanayicileri arasında da yoğun bir rekabet var. Bu nedenle maliyetlerimiz 30-40 artmasına rağmen kar marjımızı yüzde 25'lere çektik. Oysa, daha önce yüzde 25-40 kar marjlarıyla çalışıyorduk. Tüketici lehine gelişen bu etkenler olmasaydı bir yıl önce kilo fiyatı 1 TL civarında olan makarna, bugün 2 değil 3-4 TL olurdu.''

Makarnanın zenginden yoksula her kesimden ve yaş grubundan kişilerin sofralarını süslediğini ancak, ana tüketim maddesi olan ekmekle kıyaslandığında fiyatının yine de düşük kaldığını savunan Arslan, şöyle devam etti:

''Bugün ekmeğin kilosu 3 TL'yi buldu. Oysa, ekmeğin maliyetinde buğdayın payı yüzde 27 civarındayken, makarnada bu oran yüzde 70'i buluyor. Üstelik ekmeklik buğday, makarnalık buğdaydan daha ucuz. Ekmek, bünyesindeki nem nedeniyle daha ağır çekerken, makarnada nem yok. Buna rağmen 500 gram un alıyorsunuz fiyatı 1 TL, ekmeği alıyorsunuz içinde 300 gram un yok ama fiyatı 75 kuruş. Ayrıca, makarna üretimi tamamen bir sanayi kolu fırın gibi birkaç işçiyle çalışan kurumlar değiller. Bu yüzden maliyetimiz de ekmeğe göre çok yüksek.''

Arslan, artan maliyetlere rağmen makarna sanayicileri olarak bu yıl zam yapmama kararı aldıklarını kaydetti.

TÜKETİM ARTIYOR

Arslan, Türkiye'de son yıllarda makarna tüketiminde artış olduğunu ancak, gelişmiş ülkeler seviyesinin yine de gerisinde kaldığını belirterek, şöyle devam etti:

''Birkaç yıl öncesine kadar yılda kişi başı tüketim 5.5 kilogram olan makarna, 7 kilograma çıktı. Bu artışta makarnanın besleyici değeri konusunda halkın bilgilendirilmesi ve tanıtım çalışmalarının etkili olduğunu düşünüyoruz. Ancak, tüketim halen yeterli değil. İtalya'da yıllık kişi başı tüketim 28 kilogram.''

Arslan, makarna tüketimindeki artışın yanı sıra üretimde de iyi noktaya gelindiğini, Afrika'dan Orta Doğu'ya birçok ülkeye ihracat yapıldığını ve Türkiye'nin dünyanın en büyük 5'inci makarna üreticisi konumuna geldiğini sözlerine ekledi.