İsrail ile Filistin Yönetimi arasındaki doğrudan müzakerelerin devam edip etmeyeceğinin kararlaştırılacağı Libya'daki Arap Birliği İzleme Komitesi toplantısı öncesinde, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın istifa edebileceği yolundaki söylentiler gündeme geldi.

Abbas, Arap Birliği İzleme Komitesi'nin toplantısı için dün akşam Libya'nın Sirte kentine gelmişti.

Halihazırda, İsrail ile Filistinliler arasındaki doğrudan müzakerelerin çıkmaza girdiği 26 Eylülden bu yana, Filistinliler'in ısrarla üzerinde durduğu, İsrail'in ise kabul etmediği Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinde inşaat yasağının devamı konusunda, arabulucu Amerika'nın arayışlarından da iki tarafı buluşturacak somut bir çözüm çıkmamıştı.

Arap basını ise, Libya toplantısı öncesi, son bir haftadır, Abbas'ın istifa edebileceği yolundaki iddiaları gündeme getiriyor. Abbas'ın, önceki gün Amman'da Filistin Ulusal Konseyi toplantısında, doğrudan müzakerelerin kesilmesi halinde istifa edebileceğini söylediği, adı açıklanmayan kaynaklara dayanılarak veriliyor. Bu kaynaklara göre Abbas, Libya'da Arap ülkelerinin vereceği kararın ardından, bir hafta sonra istifasını açıklayabilir.

İki taraf arasındaki doğrudan müzakerelerde yer alan Filistinli yetkililerden Nebil Şaat da Abbas'ın istifası ile ilgili iddiaları doğrudan yanıtlamaktan kaçındı ancak Filistin Devlet Başkanının, "koltuğuna yapışıp kaldığını düşünenlerin yanılgı içinde olduğunu" söyledi.

Bu arada, Şaat, İsrail basınında yer alan ve Filistinliler'in, ABD'nin Batı Şeria'da inşaat yasağının iki ay daha uzatılması yolundaki önerisini kabul ettikleri iddiasının da doğru olmadığını kaydetti. Şaat, "İsrail tarafı müzakerelere dönme niyetinde ciddiyse, yerleşim faaliyetlerini tümüyle durdurmalıdır. Müzakerelerin anahtarı budur" dedi.

Daha önce Washington ve Paris'e yaptığı ziyaretlerin dönüşünde, Abbas'ın yanındakilere "belki bu benimle birlikte son yolculuğunuz olabilir" dediği hatırlatılarak, her ihtimali değerlendirdiği, bunlar arasında istifanın da bulunduğu dile getirilmişti.

Bu arada İsrail Ordu radyosu, Abbas ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, barış müzakerelerini ileriye doğru götürebilmek amacıyla iki hafta sonra Paris'te görüşebileceklerini bildirdi. Radyo, bu olası toplantının, Arap Birliği İzleme Komitesi toplantılarından çıkacak karara bağlı olduğunun da altını çizdi.

A.A.