2007 yılında Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığına aday olduğu günlerde Ankara’da yaşananlar 4 yıl aradan sonra bir defa daha gündemde. Ergenekon soruşturması kapsamında emekli Albay Levent Göktaş’ın ofisinde ele geçen 51 No’lu DVD’deki bazı askeri yazışmalar ve belgeler, o dönemde DYP ile birleşme görüşmeleri yapan ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu’nun da üst düzey askerlerce baskı altına alındığı iddialarını güçlendirdi.
 
İLİŞKİLERİ ÖĞRENDİM
 
Belgedeki yazışmalara göre, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ’un, Erkan Mumcu”ya “Anayasa Mahkemesi’yle konuştuk, AK Parti’yi kapatacaklar. Erdoğan, Gül ya da Arınç seçilirse TSK müdahale edecek. Size yeni oluşum sözü veriyoruz” mesajı gönderdiği öne sürülüyor.
 
İddialar eski İçişleri Bakanı Beşir Atalay’a da soruldu. Atalay, “Benim bildiğim bir belge yok. İki gündür medyaya yansıyan iddialar var. 2007’nin olayı tüm taraflar hayatta, çıkıp biraz açıklama yapsalar da öğrensek. 27 Nisan bildirisi ve sonrasında bizim 28 Nisan’daki açıklamamızla birleştirirseniz, ben bu ilişkileri kurumlarla siyasiler arasındaki ilişkileri olabilir şeyler olarak düşünüyorum” diye konuştu. Beşir Atalay’ın iddialar hakkında söylediği sözler, askerlerin sürece müdahalesinin siyasilerle sınırlı kalmadığını ortaya koydu. Atalay, “Anayasa Mahkemesi’ne yönelik baskılarla ilgili ben biraz daha fazlasını öğrenmiştim. Rütbeli kişilerin mahkeme üyeleriyle ilişki kurduğunu belli şekillerde öğrenmiştim” dedi.
 
Türkiye