Kandilli Rasathanesi eski Müdürü Ahmet Mete Işıkara, 1999’dan sonra meydana gelen depremlerle ilgili açılan davalardan birinde mahkemenin resmi yazıyla “Kuzey Anadolu Fay hattı ne zamandan beri orada”diye sorduğunu anlattı. Işıkara, bir konferans için geldiği Adana’da soruları yanıtlarken deprem konusundaki hukuki eksikliğin giderilmesi gerektiğini kaydetti. 1999 yılından buyana meydana gelen depremlerde bir çok müteahhidin mahkemeye sevk edilmesine rağmen bir sonuç alınmadığını dile getiren Işıkara, şunları söyledi: “Bir sürü müteahhidi mahkemeye sevk ettiler ya, bana yazı geliyordu. Resmi yazı. Trajikomik bir olay.

Yazıda bana sordukları, ‘Kuzey Anadolu Fay hattı ne zamandan beri orada?’ Ya bu jeolojik zamanlardan beri var. O kadar çok yazı geldi artık dayanamadım bunu isteyen hakimlerden birini ‘niye soruyorsunuz bunu’ diye aradım. Hakim de bana, ‘Hocam avukatlar müdafaasını ‘Müvekkilim Kuzey Anadolu fay hattının geçtiği bilmiyordu’ şeklinde yapıyor, dedi. Mahkeme de benden teyit arıyor. Hukuk sürecinde böyle trajikomik şeyler oluyor.”

Karpuzcu müteahhit 105 kişiyi öldürdü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın startını topyekün kentsel dönüşüm haretine de destek veren Işıkara “Artık yeter. Van’da gördüklerimiz artık yeter. 9 büyüklüğündeki depremde Tokyo’daki gökdelenlerin nasıl davrandığını görüyoruz. Bu atılmış adımın çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Yapı denetim sisteminin yeni yeni Türkiye’ye yayıldığını aktaran Işıkara, müteahhidin denetim şirketini kendisinin değil, başka bir karar verici merciinin belirlemesi gerektiğini savundu. Işıkara, bir çok şirketin binayı görmeden imza attığı için ruhsatının iptal edildiğini söyledi.

1998’teki depremde Adana’da 105 kişinin öldüğü yıkılan binanın müteahhdini sorduğunda  “şuradaki karpuzcu” dediklerini kaydeden Işıkara “Karpuzcudan müteahhit olursa, sonucu bu olur” dedi.

star