Sincan Ağır ceza Mahkemesi 7 yıl sonra Kayıp Trilyon Davası"nda yargılanan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ilgili kararını açıkladı. Mahkeme, Gül'ün evrakta sahtecilikten yargılanması gerektiğini belirtti.


Gül"den 6 yerde şüpheli olarak bahsedilen kararda, “Eğer cumhurbaşkanlarının yargılanmamasını istiyorsanız, Anayasa"da gerekli düzenlemeyi yapın” görüşü ortaya konuldu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı"na 7 yıl sonra gönderilen evraktaki kararda, Cumhurbaşkanı yasal imkansızlık nedeniyle yargılanamaz denilmişti.

Sincan Ağır Ceza Mahkemesi"nin kararında “Ortada bir suç varsa bunu mahkemeler tartışmalı, bu nedenle bu yargılama yapılmalı denildi.”

TÜRK: FRANSA"DA DA BENZER BİR DURUM OLMUŞTU

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Sincan Ağır Ceza Mahkemesi"nin kararını şöyle değerlendirdi:

“Eski Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac"ın, Paris Belediye Başkanlığı sırasında adı yolsuzluklara karıştığı öne sürülmüştü. Fransa"da bu durumun ardından verilen kararda, Cumhurbaşkanı sürecinde yargılanamayacağı fakat zaman aşımı sürecinin de işlemeyeceği vurgulanmıştı.”

KOCASAKAL: YARGILANMAMALI

Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ümit Kocasakal ise kararı şöyle değerlendirdi:

"Burada mesele şurada çıkıyor. Anayasa"nın 105. maddesinin yorumu. Bu konuyla ilgili iki düşünce var. Birincisi, göreviyle ilgili olmayan kişisel suçlarından dolayı, ki buradaki fiil öyle bir fiil. Bu durumda ceza kanunları herkese eşit uygulanır. Dolayısıyla cumhurbaşkanı da kişisel suçlarından sorumludur ve yargılanır. Bir grup bu sonucu çıkarıyor.

Bir diğer grup, Anayasa"nın bu suskunluğunu Cumhurbaşkanı"na saygıdan olduğunu savunuyor.

Milletvekili dokunulmazlığıyla ilgili hükümler tatbik olunarak yürütülür deniyor.

Ben Cumhurbaşkanı"nın kişisel bir suçtan dolayı, sıradan bir vatandaş gibi yargılanabileceğini düşünmüyorum. Milletvekilleri için öngörülen usulün geçerli olduğunu ve olması gerektiğini düşünüyorum açıkçası. Tabi ki aksi görüşte var."

ANAYASA KOMİSYONU ESKİ BAŞKANI BURHAN KUZU:

Sayın Abdullah Gül"ün Cumhurbaşkanı olmasından sonra da bir tartışma yaşandı.

Karma komisyondan bir dosya vardı. Refah Partisi"nin in "kayıp trilyon" davası.

Onunla alakalı olarak iki genel başkan yardımcısı, biri Abdullah Gül, ikisi hakkında da aynı iddia var.

İddia ile ilgili olarak o dönemde il başkanlığı yapanlar mahkum oldu. Ama kararda diyor ki mali işlere bakan genel başkan yardımcısı kimse o incelenmeli.

Fiilen bitmiş bir dava.

Bu dava yüzde yüz beraatla bitecek bir dava.

Sincan Ağır Ceza Mahkemesi"nin verdiği bu karar yanlış bir karar.

Cumhurbaşkanına dokunulmazlık otomatik olarak sağlanmıştır.

Zaman aşımı işlemez, görev bitince bu süreç tekrar başlayabilir.