Görev yaptığı dönemde maaşından konut edindirme yardımı (KEY) kesilen, ancak devletin yayınladığı listede adı yer almayan memur hukuk mücadelesini kazandı. Örnek teşkil edecek kararda, İstanbul 6. İdare Mahkemesi KEY kesintine ilişkin ilan edilen listede ismi yer almayan memura KEY yardımının yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verdi.

ANKA'nın edindiği bilgiye göre, Türk Sağlık-Sen'in açtığı dava sonucunda mahkeme KEY ödeme listesinde adı bulunmayan memura KEY ödemesi yapılmasına karar verdi.

Türk Sağlık-Sen tarafından İstanbul'da görev yapan sendika üyesi bir memurun KEY listesinde adının bulunmaması üzerine dava açıldı. İstanbul 6. İdare Mahkemesinde açılan davada Sağlık Bakanlığı'nın memurun ismini bildirmemesi işleminin iptali ve yoksun kaldığı KEY ödemesinin yasal faizi ile ödenmesi talep edildi.

Davayı görüşen mahkeme verdiği kararda idarenin 1991-1995 yılları arasında memurun maaşından KEY kesintisi yapmasına karşın memurun ismi ile yapılan kesinti miktarının Türkiye Emlak Anonim Şirketine bildirilmediğini belirtti. Yükümlülüğünü yerine getirmeyen davalı idarenin kamu hizmetinin işlemesinde kusurlu olduğunun açık olduğuna dikkat çekildi.

"KEY ÖDEMESİ, YASAL FAİZİYLE MEMURA ÖDENECEK"

Mahkemenin verdiği kararda KEY ödemelerine ilişkin Kanunda hak sahiplerine ilişkin listelerin bildirilmemesi, mükerrer veya yanlış bildirilmesi durumunda kurum ve kuruluşların hak sahiplerine karşı sorumlu olduğunun düzenlendiği hatırlatıldı.

Mahkeme kararında, memurun idarede KEY kesintilerinin iadesinin istendiği yaptığı başvurunun reddedilmesinin hukuka uyarlılığının olmadığına hükmetti. Mahkeme memura KEY ödemesinin yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verdi. Dava aynı zamanda çalıştığı dönemde maaşından KEY kesintisi yapılan, ancak listede adı yer almadığı için bu yardımdan mahrum kalan hak sahipleri için de örnek teşkil ediyor.

"KEY LİSTELERİ MAĞDURİYETLERE YOL AÇTI"

Kazanılan dava ile ilgili bir değerlendirmede bulunan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci "KEY listeleri mağduriyetlere yol açtı. Kesinti yapıldığı halde KEY listesinde adını göremeyen birçok memur mağdur edildi. Türk Sağlık-Sen olarak biz bu haksızlıkların önüne geçmek için hak ettiği halde KEY ödemesi alamayan veya eksik alanlar için örnek dilekçeler hazırlamıştık. Hukuki yardım sağlamıştık. KEY mağduru olan üyemiz adına açtığımız bu davada haksızlığa dur denilmesini sağladık. KEY mağdurlarını sevindiren bir kazanıma imza attık. Umarız KEY mağduriyetleri artık son bulur" dedi.