Ömer Özgür Kormaz isimli bir vatandaşın avukatı Mustafa Kemal Turan Ak Parti hakkında açılan kapatma davasında, Anayasa Mahkemesi'nin 4 asıl üyesine ilişkin reddi hakim talebinde bulundu. AKP hakkındaki kapatma davasını görüşmeye başlayan Yüksek Mahkeme heyeti, sabah saatlerinde avukat Turan'ın yaptığı başvuruyu da ele aldı. Heyet, Turan'ın “üçüncü şahıs olduğu ve başvuru yetkisinin bulunmadığı” kararına vardı ve bu gerekçeyle başvuruyu reddetti.

Turan, konuya ilişkin dilekçesini Anayasa Mahkemesi'ne verdikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı olmadığını belirterek, bu konuda şikayette bulunmak üzere Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuru yaptıklarını söylemişti.

“AK Parti'nin kapatılmaması” yönünde de tedbir konulması istemiyle AİHM'e başvurduklarını belirten Turan, AİHM'in “kapatılmama” yönündeki taleplerini reddettiğini, diğer başvuruyu ise görüşülebilir bulduğunu ifade etti. Turan, “Strasburg, davamızı kabul edilebilir bulduğuna göre biz de buraya geldik” dedi.

Ak Parti hakkında açılan kapatma davasında başkan Haşim Kılıç, Başkanvekili Osman Paksüt ve üyeler Ferruh Kaleli ile Necmi Özler hakkında reddi hakim talebinde bulunduklarını kaydeden Turan, şöyle konuştu:

“Haşim Kılıç basında Ak Parti'ye yakınlığı ile biliniyor. Paksüt için de bu geçerli. Ferruh Kaleli Anayasa Mahkemesi üyesi olmadan önce hülle partisi kurarak Anayasa'ya karşı hile yapmış birisidir. Tarafsızlığına inanmıyoruz. Necmi Özler de asker üye olması sebebiyle bu talepte bulunduk.”

Bir soru üzerine Turan, müvekkili Ömer Özgür Kormaz'ın “CHP'ye oy vermiş bir vatandaş” olduğunu söyledi.