Torun, 2009'un şubat ayında, Danıştayın, Anayasa Mahkemesinin aldığı karar doğrultusunda, Madencilik Yasası'nın 7. maddesinin 1. fıkrasında yer alan madencilik izin yönetmeliğini iptal etmesinin sektördeki yeni yatırımların önüne geçtiğini söyledi.

Bu kararın, yüzlerce firmanın arama ve sondaj çalışmalarını askıya aldırdığını anlatan Torun, bunun neden olduğu ekonomik kaybın ise şuana kadar 500 milyon doları bulduğunun tahmin edildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

'Maden Yasası'na yapılan itirazları değerlendiren Anayasa Mahkemesi iptal kararını bir yıl sonra uygulamak üzere verdi, yani bir geçiş süresi tanıdı. Bu süre zarfında TBMM yeni düzenlemeyi hazırlayacaktı ancak, bu çalışma meclis tatile girinceye kadar tamamlanamadı. Danıştay da Anayasa Mahkemesinin verdiği karardan bir ay sonrasında, yani şubat ayında, bir yıllık geçiş sürecini dikkate almayarak izin yönetmeliğini iptal etti. Yeni yönetmelikle ilgili çalışma ancak yeni yasama dönemine kalacağından oluşan ekonomik kayıp da artacak.'

Torun, ekonomik kriz nedeniyle madencilik sektöründe yüzlerce mühendis ve binlerce maden çalışanın işsiz kaldığına, izin iptalinin ise sorunları daha da artırdığına dikkati çekti.

Madenciliğin en zor sektörlerden olduğuna işaret eden Torun, 'örneğin organize sanayi bölgelerine devlet yol, su ve elektrik götürüyor. Oysa madencilikte böyle bir imkan yok. Çünkü, kırsallarda, dağ başlarında yapılıyor. Yolunu, elektriğini, suyunu kendi getiriyor. Bu nedenle yapılması gereken öncelikli iş ülkenin maden politikasının yeniden gözden geçirilmesi' dedi.

YATIRIMCILAR

Adana'dan Kayseri'de maden sektörüne yatırım yapan EGN Maden LTD. ŞTİ Yönetim Kurulu üyesi ve Müstakil Sanayiciler ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adana Şubesi Başkan Yardımcısı Mehmet Eğin ise Danıştayın kararının kendilerini de zor durumda bıraktığını, kiraladıkları mermer ocağını faaliyete geçiremediklerini bildirdi.

Ocak faaliyete geçtiğinde ilk etapta 15 kişiye istihdam sağlanacağını ifade eden Eğin, 'Küresel krizin yanı sıra bir de izinlerin iptali sektöre çiftçe kriz yaşattı. Geçiş süreci için çözüm yolu aranmalı. Bu çözümün bulunması sadece sektördeki durgunluğun giderilmesi değil ülke ekonomisi ve istihdam açısından büyük önem taşıyor' diye konuştu.

Yenişafak